Congo e mai scumpă decât România

Ultima actualizare:

    Echipa naţională se află în cantonament de o săptămânăFoto: FRF
Echipa naţională se află în cantonament de o săptămânăFoto: FRF

Naţionala României va întâlni miercuri seară (25 mai), la Saint-Vincent, Republica Democrată Congo, în penultimul test dinaintea startului Europeanului din Franţa. Deşi la început i-am subestimat pe jucătorii din Kinshasa, calculele hârtiei ne obligă să-i respectăm mai mult pe africani. Asta dacă nu vrem să ne facem de râs.

Cei 28 de jucători selecţionaţi preliminar de Anghel Iordănescu pentru turneul final care va începe peste 16 zile valorează în total 64 de milioane de euro. În schimb, cei 24 de congolezi chemaţi de Florent Ibenge Ikwange, omologul lui „Tata Puiu”, costă în total 67 de milioane de euro. 

Iordănescu şi-a intrat în rol
Iordănescu şi-a intrat în rol

Această informaţie ne surprinde şi ne cam dă peste cap modul în care vedem acest amical. Dacă iniţial am fost tentaţi să ne declarăm nemulţumiţi de un meci cu o ţară bananieră, iată că nu este deloc aşa şi demonstrăm o dată în plus cât suntem de superficiali. RD Congo are o serie de jucători foarte valoroşi, care evoluează în campionate puternice ca Anglia, Belgia, Franţa şi Spania. De departe cei mai scumpi sunt Yannick Bolasie şi Cedric Bakambu, atacanţii de la Crystal Palace şi Villareal, care costă fiecare câte 12 milioane de euro. Din fericire, primul a anunţat în ultimul moment că nu va ajunge în Italia pentru acest test, fiind accidentat după finala Cupei Angliei, pierdută sâmbătă în faţa lui Manchester United cu 2-1. Apoi, pentru Congo vor mai juca miercuri seară Benik Afobe, atacantul echipei din Premier League, Bournemouth, Dieumerci Mbokani, vârful lui Norwich, trecut pe la Wolfsburg şi AS Monaco, dar şi Chancel Mbemba, fundaşul de 10 milioane de euro al lui Newcastle. Şi norocul nostru este că o parte din jucătorii selecţionaţi, Yeni Ngbakoto, de la Metz, Wilson Kamavuaka, de la Sturm Graz, şi Youssuf Mulumbu, de la Norwch, au refuzat convocarea, preferând să meargă în vacanţă.

În comparaţie cu africanii, tricolorii n-au în rândurile lor nici măcar un jucător a cărui cotă să atingă 10 milioane de euro. Cei mai scumpi sunt Pantilimon, Tătăruşanu şi Chiricheş, care sunt evaluaţi de site-ul de specialitate transfermarkt.com la aproximativ 6 milioane de euro. Totuşi, dacă am fi sinceri cu noi, am recunoaşte că nimeni n-ar mai plăti azi asemenea sume pe aceşti jucători, având în vedere forma lor de moment. Astfel, trebuie să redevenim umili şi să jucăm serios, pentru că riscăm să plecăm cu stângul spre Euro 2016, chiar dacă Congo nu pare la prima vedere Algeria sau Coasta de Fildeş. România - Republica Democrată Congo se va disputa de la ora 21:00, pe stadionul din Saint-Vincent şi va fi transmis în direct la Digi Sport 1.

«Tata Puiu» îi rupe pe fotbalişti în Italia


    Iordănescu şi-a intrat în rol
Iordănescu şi-a intrat în rol

Naţionala României se află în pregătiri pentru deschiderea de la Euro 2016, programată pentru data de 10 mai. Modul Spartan în care staff-ul tehnic face asta creează însă mari semne de întrebare. Neajunsurile unei echipe naţionale care se reuneşte de câteva ori pe an nu sunt niciodată de ordin fizic. Deşi se fac exerciţii, pentru că nu se poate fără, acestea sunt în mod normal de slabă intensitate, mai mult de menţinere a tonusului. Marea miză e omogenizarea echipei şi stabilirea unor relaţii de joc între fotbaliştii care evoluează foarte rar împreună. Ce face în schimb Anghel Iordănescu la Saint-Vincent? Îi forjează pe Chiricheş şi compania ca în mină, scoţând untul din ei, când aceştia sunt deja storşi de vlagă după un sezon epuizant la echipele de club. În loc de acomodare, odihnă şi joc cu balonul, tricolorii au primit mingi medicinale, grele de zeci de kilograme, şi aparate pentru muşchi. La antrenamentul de marţi, filmat de departamentul de comunicare al FRF, se observă cum jucătorii muncesc fără chef pe o păşune din zonă, în ceea ce pare mai degrabă o sesiune de pregătire pentru militari, decât pentru fotbalişti. Tactica e total greşită din două motive. În primul rând, jucătorii nu pot acumula mai multă forţă în doar 17 zile, iar apoi, riscul accidentărilor creşte considerabil pe fond de stres şi oboseală.

Iordănescu mizează pe retrogradaţi 

Selecţionerul Anghel Iordănescu şi-a făcut deja planul de bătaie pentru amicalele cu Congo şi Ucraina. Astfel, partida de azi va fi destinată experimentelor, iar cea de duminică testării propriu-zise a formei titularilor. Cu africanii vor apărea în primul 11 jucători cu şanse să rămână în afara lotului de 25, ca Maxim, retrogradat cu Stuttgart, Torje, rezervă la Osmanlispor, sau Prepeliţă, dar şi Raţ, sănătos, însă ieşit din formă după retrogradarea cu Rayo Vallecano.

Bokila se bate iar cu steliştii 

Unul dintre principalele pericole pentru poarta lui Tătăruşanu va fi diseară fostul vârf al Petrolului, Jeremy Bokila. Atacantul în vârstă de 27 de ani a jucat pentru ploieşteni în sezonul 2012-2013, la finalul căruia a câştigat Cupa României. În acea stagiune, congolezul le-a făcut zile fripte steliştilor Tătăruşanu, Prepeliţă, Chiricheş, Pintilii şi Adi Popa, cu care se va reîntâlni ca adversari diseară. Bokila a plecat în 2013 la Terek Groznîi, în Rusia, şi acum este legitimat la Guangzhou R&F, unde a fost adus în mandatul lui Cosmin Contra.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net