Cine râde la urmă?

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Cele şase echipe calificate în play-off sunt despărţite de numai cinci puncte, oricare dintre ele având speranţe îndreptăţite la supremaţie. Totul se va decide în 10 etape de foc întinse pe parcursul a două luni.

Niciodată nu s-a întâmplat în campionatul românesc ca în acest punct al sezonului (jumătatea lunii martie) să avem şase candidate la titlu. Sistemul cu play-off şi cu înjumătăţirea punctelor aduce mai mult dramatism pe final de sezon, avantajând echipele din coada plutonului. Cel mai bun exemplu e Dinamo, care a intrat cu chiu, cu vai în play-off, dar acum ţinteşte laurii de campioni, aflându-se la numai cinci puncte de liderul Viitorul.

Între cele două „capete” sunt alte patru grupări (Steaua, Astra, Craiova şi CFR) care stau la pândă şi speră să treacă primele linia de sosire. Ca la atletism, nu e exclus să avem şi „foto-finiş”, cu două sau mai multe echipe la egalitate de puncte. Din acest punct de vedere, actuala campioană, Astra, are un avantaj enorm. Mai exact, fiind singura care a terminat sezonul regulat cu punctaj par, echipa lui Marius Şumudică n-a beneficiat de rotunjirea în plus, conform regulamentului. Astfel, la egalitate de puncte cu oricare rivală, giurgiuvenii vor avea prioritate, indiferent de golaveraj sau de rezultatele directe.În afara viitoarei campioane, play-off-ul, care debutează la finalul acestei săptămâni, va stabili cele cinci reprezentante ale României în viitoarea ediţie a cupelor europene. Ca şi în stagiunea trecută, ţara noastră va înscrie două formaţii în preliminariile Ligii Campionilor şi alte trei în Liga Europa. Cum CFR Cluj e încă în insolvenţă, ardelenii n-au drept de joc în competiţiile continentale, chiar dacă ar ieşi campioni.

Rămân celelalte cinci echipe, din care primele patru, în ordinea clasării, se vor califica în Europa pe filiera campionatului intern. Al cincilea loc al României e rezervat câştigătoarei Cupei, dar sunt şanse mari ca aceasta să fie tot din play-off (Dinamo, Craiova, Astra, Viitorul şi CFR Cluj), asta dacă nu cumva Voluntari, Timişoara sau Mioveni vor produce surpriza.În acest caz, toate cele cinci echipe din play-off, exceptând CFR-ul, vor evolua la toamnă în Europa.

Astra – Craiova deschide «balul»

Primul meci din play-off este unul extrem de interesant: Astra – CS U Craiova. Înaintea acestui meci, antrenorul oltenilor, Gheorghe Mulţescu, a declarat: „Jucătorii au înţeles că misiunea nu s-a încheiat, că putem face ceva special, putem scrie istorie. Începe un alt campionat, cu alte date: avem meciuri cu cele mai bune echipe din Liga 1. În economia play-off-ului fiecare punct contează. Dacă aş juca eu cu Şumudică, 1 contra 1, probabil că m-ar bate, pentru că este mai verde ca mine”, a declarat Mulţescu. Ambele formaţii au luptat pentru calificare până în ultimele etape ale sezonului regulat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
fcsb jucatori galerie jpg
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net