Cele mai vechi echipe de fotbal

Ultima actualizare:

    Cele mai vechi echipe de fotbal au apărut în a doua jumătate a secolului XIX, prima fiind FC Sheffield
Cele mai vechi echipe de fotbal au apărut în a doua jumătate a secolului XIX, prima fiind FC Sheffield

Nu degeaba se spune că Anglia este "patria fotbalului". Aceasta pentru că cele mai vechi echipe de fotbal din lume le regăsim în Albion, înfiinţate începând cu anul 1857. Comparativ, fotbalul inventat de englezi a ajuns şi în România peste aproape 50 de ani, în 1904.

Când vorbim despre cele mai vechi echipe de fotbal primul nume care trebuie să ne vină în minte este FC Sheffield. Clubul britanic activează momentan în liga a opta engleză, dar a fost recunoscut oficial de către FIFA drept gruparea cu cea mai mare vechime de pe planetă. FC Sheffield a luat fiinţă în 1857, iar timp de câţiva ani nici măcar n-a avut cu cine să joace pentru că adversarii lipseau cu desăvârşire. Abia în 1860 au apărut şi cei de la FC Hallam, meciurile dintre cele două echipe fiind considerate şi acum adevărate derby-uri. Peste trei ani, în 1863, puţinele cluburi existente s-au reunit pentru a se organiza în cadrul unei federaţii, cu scopul de a stabili un set de reguli comune fără de care fotbalul n-ar mai fi putut continua. În 2007, FC Sheffield a sărbătorit 150 de ani de la înfiinţare, la festivitate participând printre alţii legendarul Pele, alături de preşedintele FIFA, Sepp Blatter.

Românul Buş joacă la una dintre cele mai vechi echipe de fotbal din Anglia

Sergiu Buş evoluează la una dintre cele mai vechi echipe din lume
Sergiu Buş evoluează la una dintre cele mai vechi echipe din lume

În 1867, jucătorii de cricket ai clubului Sheffield Wednesday s-au apucat şi de fotbal, câştigându-şi astfel un loc în primele 10 cele mai vechi echipe de fotbal. Debutul a fost consemnat într-o zi de miercuri, de unde provine şi numele formaţiei, Wednesday. În prezent, la Sheffield Wednesdey e legitimat şi un român, Sergiu Buş (22 de ani), atacantul transferat în acest an de la ŢSKA Sofia. Formaţia lui Buş e pe locul 10 în a doua divizie, cu şanse minime de promovare în Premier League.

Cele mai vechi echipe de fotbal nu foloseau portari

Noţiunea de portar la fotbal a apărut în 1870, la 23 de ani după apariţia lui FC Sheffield. Cele mai vechi echipe de fotbal nu foloseau un apărător al buturilor desemnat, rolul acesta revenindu-i oricărui jucător aflat pe teren. După ce portarii şi-au făcut apariţia în peisaj, acestora li s-a interzis iniţial să folosească mâinile. Apoi, portarilor li s-a acordat drpetul să joace cu mâna oriunde pe teren, regulă abandonată destul de repede.

Cele mai vechi echipe de fotbal din România. Olimpia a dat startul

Olimpia Bucureşti, una dintre cele mai vechi echipe de fotbal din Europa
Olimpia Bucureşti, una dintre cele mai vechi echipe de fotbal din Europa

Deşi mingea de fotbal utilizată de englezi ajunsese pe plaiurile mioritice la finalul secolului XIX, prima entitate fotbalistică din România a apărut în 1904. Este vorba despre clubul bucureştean Olimpia, dispărut între timp. Peste cinci ani, în 1909, s-a disputat şi prima competiţie internă, cu participarea celor trei echipe existente la acea vreme, Olimpia şi Colentina din Bucureşti, plus United Ploieşti. Printre cele mai vechi echipe de fotbal de la noi se numără şi CFR Cluj, născută în 1907, dar oraşul transilvan nu făcea parte atunci din Regatul României.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
fcsb jucatori galerie jpg
David Popovici jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net