ASA Târgu Mureș a costat zero lei

Ultima actualizare:

    Zicu şi Bumba sunt printre cei mai buni jucători ai lui ASA din acest sezonFoto: Mediafax
Zicu şi Bumba sunt printre cei mai buni jucători ai lui ASA din acest sezonFoto: Mediafax

O nou-promovată în fruntea Ligii 1 era doar un scenariu SF la startul sezonului. ASA a reuşit să producă surpriza şi acum vrea măcar 10 puncte în ultimele patru meciuri, suficiente să-i asigure titlul. ”După prima etapă am spus că terminăm pe locurile 1-5. Cei din Consiliul Director s-au uitat la mine şi au zis că sunt nebun”, ne-a mărturisit Daniel Stanciu, cel care a luat echipa din Liga a doua şi a format nucleul de jucători cu… zero lei!

Traseul liderului Ligii 1 e simplu: în urmă cu doi ani spera la promovarea în primul eşalon. A reuşit-o  şi a pornit sezonul 2014-2015 cu gândul de a nu retrograda. Pe parcurs, obiectivul s-a schimbat, iar acum mureşenii îndrăznesc să vorbească despre titlu. Unul dintre cei mai importanţi oameni pentru ASA e Daniel Stanciu, manager general până  în iarnă, când a semnat cu Dinamo. ”Nu a fost uşor să conving jucători cu nume să vină în Liga a doua”, ne-a mărturisit Stanciu. Click! vă dezvăluie cum s-a format nucleul liderului.

  • Stăncioiu – A ajuns la Mureş, după ce a ratat un transfer în Cipru. Era liber şi a acceptat să joace aproape un retur în liga a doua pe un salariu de 2.000 de euro.
  • Feussi – Fostul antrenor de la ASA, Falub, lucrase cu el la UTA şi l-a dorit la echipă. A venit gratis în vară.
  • Marius Constantin – Fundaşul a vorbit cu Falub şi s-a arătat interesat de proiectul ASA. ”Eram pe drum spre Bucureşti, m-am oprit la Braşov şi am bătut palma. Marius a venit gratis, pe un salariu mic”, spune Stanciu.
  • Florin Bejan – a semnat cu Mureş în pauză de iarnă, când echipa era în liga a doua. Fusese pus pe liber de la Viitorul şi a semnat doi ani jumătate cu ASA.

  • Bruno Martins – brazilianul era liber când a semnat cu ASA. ”Bruno era în vacanţă în Thailanda când l-am sunat. Ne-am înţeles direct. Şi-a lăsat soţia la plajă şi a venit să semneze”, povesteşte fostul manager general.
  • Laszlo Sepsi – Avea probleme la CFR, se antrena prin parcuri şi cu echipa a doua a clubului, iar Neluţu Sabău, atunci antrenor la ASA, l-a convins să vină la echipă, împrumut, fără sumă de transfer.
  • Ioan Hora - Era în aceeaşi situaţie cu Sepsi, dar a fost reticent în privinţa mutării în liga secundă. ”Am făcut trei drumuri la Cluj, pentru că Miriuţă nu voia să-i dea drumul. Mare parte a salariului o plătea CFR, a venit fără să dăm vreun euro. Sepsi a avut un rol important, că l-a convins”, spune Stanciu.
  • Claudiu Voiculeţ - Lucrurile au decurs similar ca în cazul lui Hora. Iniţial nu voia să vină în Liga a II-a.

  • Ousmane N’Doye – Era la Năvodari când a fost contactat de Stanciu şi a venit tot gratis. ”Ousmane e super băiat.  Îl ştiam, lucrasem cu el şi la Vaslui şi l-am întrebat dacă vine. A răspuns imediat da. Iniţial, am crezut că glumeşte, la cât de prompt a fost”, îşi aminteşte Stanciu.
  • Nicolas Gorobsov – A fost luat gratis când echipa era în cantonament în Anglia. Fostul manager îl adusese şi la Timişoara.
  • Gabi Mureşan – Mijlocaşul a ajuns în liga a doua gratis, sub formă de împrumut de la Tom Tomsk. Ruşii îi plătesc cea mai mare parte a salariului.
  • Javier Velayos – Cei de la CFR l-au împrumutat fără bani la Tg.-Mureş. ”Hânca se operase de hernie şi n-aveam dublură pe post”, explică Stanciu.

  • Janos Szekely – A venit,  liber de contract, la fel ca ceilalţi jucători de la Mureş. Până să semneze cu ASA, jucase jumătate de sezon la polonezii de la Kielce, cu care însă nu s-a înţeles.
  • Henrique – Atacant liber de contract, după ce a renunţat la o parte din banii pe care trebuia să-i ia de la Oţelul. A avut ghinion la Mureş, a suferit o fractură la antrenament, după ce Gorobosov l-a călcat fără să vrea. 
  • Mircea Axente – Juca în Cipru, dar echipa ratase calificarea în grupele Ligii Europa, avea salariu mare şi nu-l mai puteau plăti. A venit gratis.
  • Amauri ”Neluţu” Morais – A fost în probe, iar tehnicianul de atunci, Ioan Sabău, l-a plăcut şi l-a oprit în lot. A venit şi el liber.

  • Cosmin Băcilă – Iniţial, a refuzat să joace în Liga a doua. Avea un contract mare la Tg.-Jiu şi ei voiau să-l împrumute. A venit gratis.
  • Ionuţ Balauru – A jucat la Vaslui, a ratat un contract în Azerbaidjan, lucrase cu Stanciu, aşa că a decis să vină liber.
  • Dorin Goga – Colaborase cu Stanciu la Timişoara. “M-a sunat din China, se dusese la o echipă şi nu-i plăcea. A spus că vrea să vină acasă şi a venit să semneze cu ASA”, spune fostul manager al mureşenilor.

  • Ianis Zicu – Îşi reziliase contractul cu Petrolul. Stanciu a crezut în el şi l-a luat la ASA: ”Mi-au sărit toţi în cap, dar am garantat pentru el. Am avut mână bună şi la Timişoara când l-am luat din tribune de la Dinamo şi a ieşit golgheter”.

Bumba, de la Roma la Mureş

Unul dintre cei promiţători tineri jucători din campionatul românesc este la Târgu Mureş. La 21 de ani, Claudiu Bumba are deja experienţa meciurilor din liga 1, dar şi a campionatelor străine. A debutat la 17 ani în primul eşalon, contra lui Dinamo, iar în vara lui 2012 a ajuns la Roma Primavera, sub formă de împrumut, dar după  şase luni a revenit la ASA şi acum este titular în echipa lui Liviu Ciobotariu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Oleksandr Usyk si Tyson Fury (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
CFR Cluj Farul Constanta (Sportpictures) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Servetelul acordului de transfer al lui Lionel Messi la FC Barcelona (EPA) jpg
FC Botosani CS Mioveni, Aldair (Sportpictures) jpg
Dinamo (Sportpictures) jpg
Monica Niculescu (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net