Arpad Paskany a tocat 100 de milioane de euro şi s-a dus

Ultima actualizare:

    CFR a jucat  de 3 ori în grupele  Ligii Campionilor Foto: Mediafax
CFR a jucat de 3 ori în grupele Ligii Campionilor Foto: Mediafax

Tripla campioană a României e ultima intrată pe lista ruşinoasă a insolvenţelor din Liga I şi nimeni nu-şi dă seama cum s-a putut ajunge aici în doar şase ani. „Copilul” creaţie 100% a lui Arpad Paskany şi-a făcut treaba, iar acum trebuie să moară.

Nu a existat în istoria Ligii I o echipă mai cinică decât CFR Cluj, poate cu excepţia Unirii Urziceni, dar perioada de glorie a ialomiţenilor a fost mult mai scurtă. Ardelenii au părut modele în startul anilor 2000, când construiau un club cu bază de antrenamente, stadion şi lot de jucători valoroşi.

Odată cu primul titlu de campioană, venit în 2008, au început speculaţiile şi CFR-ul lui Paskany a fost arătat cu degetul mai ceva ca Steaua lui Gigi Becali. Meciuri aranjate, arbitri cumpăraţi, presiuni politice pe axa Emil Boc - Traian Băsescu.

De toate au fost acuzaţi clujenii, CFR devenind rapid unul dintre cele mai controversate cluburi de după 1990. Până şi frecvenţa cu care au câştigat titlurile, în ani pari, din doi în doi, 2008, 2010, 2012, le-a fost pusă în cârcă precum ceva premeditat.

CFR a fost considerată şi cea mai oportunistă echipă, calificându-se de fiecare dată în Liga Campionilor direct, fără tururi preliminare, datorită punctelor făcute de alţii. 

În aceste condiţii de succes, a venit şi profitul. Peste 20 de milioane de euro după fiecare sezon de grupe ale Ligii Campionilor, ceea ce înseamnă cel puţin 60 de milioane de euro. Apoi, 30 de milioane de euro din vânzări de jucători pe bandă rulantă, la finalul fiecărui an în care CFR a făcut performanţă. Dacă adăugăm şi participările în Liga Europa şi banii încasaţi din drepturi TV sau de la sponsori se ajunge la un venit de peste 100 de milioane de euro. Sigur, s-a şi investit, cel puţin la început de drum, dar insignifiant faţă de această sumă. 

În 2014 a început însă un declin la Cluj şi nimeni nu ştie încă de unde a început îndepărtarea lui Paskany de echipa de fotbal. Unii au spus că cele câteva dosare penale în aşteptare ar fi de vină, alţii că nu mai are pasiune, alţii că doreşte să emigreze la Dubai. Până la urmă nimic nu s-a confirmat, doar decăderea echipei. Anul trecut, Paskany s-a spălat pe mâni.

A cedat cele 80% din acţiuni către 29 de firme private din Cluj, nu înainte să retragă din club şi ultimii bani, fără să se plătească însă la stat taxele pentru ei. A lăsat apoi lucrurile să meragă din inerţie şi să se acumuleze datorii. Bilanţul ANAF-ului, care s-a băgat pe fir la final de epocă, când nu mai poate recupera nimic, e dur: 90 de milioane de euro datorie, dintre care vreo 12 doar la stat. 

Retrogradarea se decide din nou la TAS

Ca şi când problemele sportive n-ar fi de ajuns, CFR a fost penalizată şi sportiv cu pierderea a 24 din cele 34 de puncte acumulate în turul campionatului. Asta e practic sinonim cu retrogradarea, doar dacă la recurs nu se decide altfel. Un lucru e clar. Tribunalul Sportiv de la Laussane e din nou arbitru în Liga I şi va decide, probabil pe final de sezon, dacă se menţine această sancţiune sau nu. Hotărârea e vitală şi poate da peste cap la “masa verde” ierarhia din subsolul clasamentului.

Palmaresul CFR-ului în «era» Arpad Paskany

Liga I (3)    2007–08, 2009–10, 2011–12

Vicecampioană (1)     2012–13

Cupa României (3)     2007–08, 2008–09, 2009–10 

Finalista Cupei României (1)    2012-2013

Supercupe ale României (2)     2009, 2010

Finalistă în Supercupă (1)     2012

În Europa

Grupele Ligii Campionilor (3)    2008-09, 2010-11, 2012-13

Grupele Ligii Europa (1)    2009-10

Cele mai scumpe vânzări de jucători

Alvaro Pereira    FC Porto    6,5 

Lacina Traoré    Kuban Krasnodar    6

Rafael Bastos    Al-Nasr    37 

Renan    Sampdoria    3,3 

Modou Sougou    O. Marseille    3 

Ciprian Deac    Schalke 04    3

* Sume exprimate în milioane de euro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
fcsb jucatori galerie jpg
David Popovici jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net