Analiză: 3 lucruri bune şi 3 lucruri rele după prima etapă a Ligii I

Ultima actualizare:

    Nicuşor Stanciu este  pariul lui Mirel Rădoi pentru acest sezonFoto: Mediafax
Nicuşor Stanciu este pariul lui Mirel Rădoi pentru acest sezonFoto: Mediafax

Federaţia a sacrificat şase echipe în stagiunea trecută pentru a da un plus de valoare şi spectaculozitate acestui campionat.

Startul în noul sistem competiţional n-a fost însă nici pe departe unul entuziasmant. Comprimarea valorilor a adus doar echilibru şi prea puţine realizări notabile. Iată-le pe cele mai importante, de fiecare parte!

Plusuri

  • ”Moşii” au rămas la putere. Realizările individuale ale primei etape poartă numele a doi veterani ai Ligii I: Ştefan Grigorie şi Florin Cernat, plus Constantin Budescu. Fostul dinamovist, ajuns la 33 de ani şi la a opta echipă în România, a înscris pentru Iaşi primul gol al actualei stagiuni, o bijuterie, din foarfecă. Apoi, celălalt „moş”, care a dat Oţelul pentru Viitorul lui Hagi, a înscris o dublă din penalty în meciul cu CFR, devenind primul golgheter al acestui sezon. Nu în ultimul rând, astralul a rupt poarta Chiajnei cu un trasor de la mare distanţă.
  • Arbitrii n-au greşit grav la nici un meci. Un al doilea lucru îmbucurător după prima etapă a sezonului a fost lipsa scandalurilor pe teme de arbitraj. Deşi meciurile de orgoliu n-au lipsit, fluieraşii şi asistenţii lor nu s-au mai dat în stambă, ca altădată. Singurul care a ridicat ceva semne de întrebare a fost Sebastian Colţescu, la Viitorul CFR Cluj, 2-2, dar erorile i-au fost totuşi trecute cu vederea.
  • Se merge pe antrenori români. Nu în ultimul rând, la lucruri pozitive se poate trece şi o românizare vizibilă a primei ligi. 13 din cele 14 echipe au antrenori români, moda străinilor de pe băncile noastre părând apusă deja. Singurul “mohican” care a rezistat este italianul lui CSMS Iaşi, Nicolo Napoli. Poate din lipsa banilor sau dintr-o schimbare de strategie, nici jucători străini n-au mai venit la kilogram, ca în sezoanele trecute, şi asta nu poate decât să ajute fotbalul românesc.

Minusuri

  • S-a jucat pe stadioane goale. Ca surpriză neplăcută a fost evidentă din nou lipsa de interes faţă de meciurile din Liga I. Dacă în orice campionat fanii aşteaptă cu nerăbdare reîntâlnirea cu idolii lor, în România s-a jucat, cu puţine excepţii, pe stadioane aproape goale. Viitorul s-a mutat la Ovidiu, dar nici acolo n-a strâns mai mult de 1.000 de oameni, iar Voluntari a adunat doar o mână de sămânţari pe Ştefan cel Mare. Cum Steaua n-a rezolvat încă problema cu fanii, ACS Poli e încă renegată de timişoreni, iar CS U păţeşte la fel în Craiova, n-avem decât să asistăm la partide “cu porţile închise”.
  • Nici o echipă n-a impresionat. Cel mai grav lucru dintre toate pare însă faptul că nici o echipă nu ne-a luat ochii. Campioana nu s-a întărit pentru că-şi vede adversarele slabe, iar Astra, Târgu-Mureş şi Craiova arată că lucrurile bune nu se întâmplă atunci când le planifici tu, ci mai degrabă când se nimereşte. Toate au fost în prima etapă o apă şi-un pământ, părând nişte biciclete cărora le-au căzut lanţurile. Rămâne de văzut dacă a fost vorba despre tracul de început sau asta le e valoarea. Sperăm ca măcar echipele calificate în cupele europene să arate altceva pe viitor.
  • S-a transferat foarte slab. Ne place ideea românizării, dar şi străinii de valoare care au trecut prin Liga I au avut rolul lor foarte important. Din păcate, în această pauză de vară nu s-a adus din exterior nici un nume greu, de la care să aşteptăm ceva bun în acest sezon. Străinii buni din Liga I au schimbat doar echipa, cazul Tade, dar nimic nou n-a fost adus. În aceste condiţii rămâne ca românii să preia frâiele şi să crească în sfârşit la potenţialul lor. Nu de alta, dar s-au plâns atât de mult că vin alţii să le ia pâinea de la gură, încât acum sunt obligaţi să confirme.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Universitatea Cluj Dinamo (Sportpictures) jpg
Parma (Facebook) jpg
CFR Cluj Rapid (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Real Madrid (EPA) jpg
Sabrina Maneca Voinea (Facebook) jpg
sabalenka instagram jpg
Maradona
image
actualitate.net
image
actualitate.net