5 semne de întrebare în tragedia dinamovistului mort pe teren

Ultima actualizare:
Ekeng a fost introdus pe teren în locul lui Bicfalvi, în repriza a doua a meciului Dinamo-Viitorul, disputat vineri seară
Ekeng a fost introdus pe teren în locul lui Bicfalvi, în repriza a doua a meciului Dinamo-Viitorul, disputat vineri seară

Fotbalistul camerunez Patrick Ekeng a murit pe teren, în timpul meciului Dinamo-Viitorul. Autopsia va stabili cu exactitate cauza morţii mijlocaşului de 26 de ani, despre care nu se ştia că ar suferi de vreo boală cardiacă. În urma acestei tragedii râmân însă multe semne de întrebare, de la intevenţia lipsită de promptitudine a medicului echipei, a celor de pe ambulanţă, până la cât ”de curat” era dosarul său medical.

1.Ce s-a întâmplat exact? Fostul fotbalist dinamovist a fost introdus pe teren în repriza a doua şi, după nici şapte minute, a căzut ca secerat. Imediat, jucătorii ambelor echipe s-au grăbit să-l ajute, l-au întors într-o parte şi i-au ţinut limba, existând posibilitatea să şi-o înghită. Au venit medicul lui Dinamo şi cei de la ambulanţă, după aproape trei minute. Apoi a fost urcat pe targă şi transportat la Spitalul de Urgenţă.  S-a spus că a făcut un şoc cardio-respirator, unul dintre doctori explicând apoi că inima nu a mai pompat sângele, care a încetat să mai ajungă la organele vitale. Cu certitudine nu se va şti decât la autopsie dacă fotbalistul camerunez de 26 de ani suferea de vreo boală cardiacă, iar la IML testele se vor face, cel mai probabil, mâine.

Jucătorii s-au grăbit să-i acorde primul ajutor camerunezului
Jucătorii s-au grăbit să-i acorde primul ajutor camerunezului

2. Ce teste i s-au făcut când a venit la Dinamo?  În mod normal, fiecare fotbalist trebuie să primească avizul medicilor pentru a se putea antrena şi a juca fotbal de performanţă. Acest lucru s-a întâmplat şi în cazul Ekeng. Cel puţin asta susţine medicul echipei din Şoseaua Ştefan cel Mare. ”Jucătorul a efectuat vizita medicală în data de 12 ianuarie 2016 la Institutul Naţional de Medicină Sportivă. Fiind jucător nou cooptat în lotul nostru, investigaţiile medicale au fost completate, faţă de cele standard prevăzute de regulamente, la o altă clinică, prin efectuarea unui examen de ecocardiografie. În urma examinărilor, jucătorul a fost declarat apt pentru antrenamente şi competiţii”, a explicat Liviu Bătineanu.

Fotbalistul a fost transportat la Spitalul de Urgenţă
Fotbalistul a fost transportat la Spitalul de Urgenţă

3. De ce medicii de pe salvare nu au reacţionat rapid? Conform regulamentului, la meciurile din Liga 1 e obligatoriu ca echipa gazdă să asigure o ambulanţă dotată cu aparate pentru intervenţii rapide, iar medicii trebuie să fie în permanenţă la maşină. În plus, şi Liga Profesionistă de Fotbal are obligaţia să trimită o maşină de salvare la toate partidele. Problema e însă că medicii de pe ambulanţă nu au fost, se pare, la maşini. Aceasta ar putea fi şi explicaţia motivului pentru care ambulanţa a venit pe teren la 2 minute şi 47 de secunde de la momentul căderii lui Ekeng. Mai mult, suporterii dinamovişti au povestit amănunte incredibile despre cadrele medicale aflate la meci. Adrian Ghiţă, un fan al lui Dinamo, a povestit cum, în ciuda protestelor jandarmilor, a deschis porţile stadionului pentru ca ambulanţa să ajungă mai repede pe gazon.  ”Doctoriţa mânca seminţe şi fuma în timpul ăla. A ajuns numai şoferul. Ea venea apoi mergând spre jucător”, spune fanul.


    Fotbalistul a fost transportat la Spitalul de UrgenţăFoto: Mediafax
Fotbalistul a fost transportat la Spitalul de UrgenţăFoto: Mediafax

4. De ce nu i s-a acordat ajutor pe teren? În contextul în care medicii de la ambulanţă au venit pe gazon abia la 3 minute de la momentul prăbuşirii lui Ekeng, acestuia i s-au acordat îngrijri medicale abia la 5-6 minute după ce a leşinat, când era în drum spre spital. Această lipsă de reacţie l-a costat pe camerunez viaţa. Cel puţin asta spune medicul Şerban Brădişteanu: ”S-ar fi putut face totul ca să aibă cele mai mari şanse pentru a fi salvat. În primul rând, o ambulanţă care participă la astfel de competiţii trebuie să fie superdotată. Dacă s-ar fi făcut manevrele de defibrilare în cele 3 minute, şansele lui de supravieţuire ar fi fost maxime. Cele trei minute care au fost pierdute au fost foarte lungi şi au diminuat foarte mult şansele de supravieţuire. În plus, ambulanţa nu a avut personalul care să facă astfel de manevre”. Şi doctorul Cristian Grasu a făcut pentru Click! precizări despre acest caz: ”Intervenţia mi s-a părut stângace. În plus, manevrele de prim ajutor le poate face oricine. Serviciile de ambulanţă promovează cunoaşterea măsurilor de bază. Nu poţi întrerupe compresiile toracice mai mult de 10 secunde, scad şansele de supravieţuire. Eu nu am văzut să i se fi făcut pe gazon compresii toracice”.

5. De ce arbitrul n-a reacţionat altfel, având în vedere că ar fi şi medic? Foşti mari arbitri susţin că centralul partidei Dinamo-Viitorul ar fi trebuit să oprească jocul, după ce Ekeng a fost luat cu ambulanţa. În schimb, arbitrul a decis să continue partida, cu toate că jucătorii plângeau în hohote şi numai de meci nu le mai ardea. În plus, s-a vehiculat faptul că Marcu ar fi doctor de meserie, ceea ce ridică încă un semn de întrebare: de ce nu a reacţionat să-i acorde un prim ajutor fotbalistului căzut sau de ce nu a întrerupt jocul definitiv, dându-şi seama cât de gravă este situaţia. 

Steliştii şi rapidiştii, alături de «câini»

Tragedia cumplită care a lovit Dinamo le-a unit pe marile rivale din Bucureşti. Exceptându-l pe antrenorul Stelei, Laurenţiu Reghecampf, care a dat dovadă de nesimţire comentând că nu e normal să se amâne etapa, oamenii din fotbal au făcut front comun. Astfel, jucătorii Stelei, ai Rapidului, cei de la Chiajna au mers ieri la stadionul Dinamo şi au aprins lumânări pe gazon unde Ekeng şi-a găsit sfârşitul.

Soţia şi fiica îl aşteptau în Franţa

Fotbalistul lui Dinamo avea 26 de ani şi se pregătea să plece peste câteva zile în Franţa, la nevastă şi la fiică. Familia jucătorului african a stat în România în ultima perioadă, dar, săptămâna trecută, soţia a decis să se întoarcă acasă, pentru a-l lăsa pe Patrick singur câteva zile, pentru a se putea concentra la finala Cupei României, partidă care ar fi trebuit să se dispute marţea viitoare, 10 mai, dar care s-a amânat în urma tragediei din această seară. Până să ajungă în Franţa, Ekeng şi soţia au avut motive de petrecere. Au sărbătorit-o pe micuţa lor, care a împlinit 2 ani la 25 aprilie. Nevasta lui Ekeng este aşteptată să ajungă în ţară duminică sau luni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
Dinamo (Sportpictures) jpg
Monica Niculescu (EPA) jpg
CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Halep jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
Corvinul Hunedoara, castigatoarea Cupei Romaniei (Sportpictures) jpg
Gica Hagi 1 1280x720 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net