3 scenarii pentru Euro 2020. Când se va juca turneul final

Ultima actualizare:

    Euro 2020 se va juca și la București
Euro 2020 se va juca și la București

UEFA va lua marți o decizie cu privire reprogramarea perioadei de disputare a Campionatului European.

Întreruperea competițiilor interne din majoritatea țărilor europene somează forul continental să ia în calcul amânarea turneului final programat în 12 țări, inclusiv în România, în perioada 12 iunie – 12 iulie.

Chiar dacă până la startul Euro 2020 ar mai fi trei luni, criza produsă de pandemia cu coronavirus provoacă o reacție în lanț și pune în dificultate UEFA. La presiunea mai multor federații care și-ar dori încheierea campionatelor interne după programul normal, șefii fotbalului european au două variante de amânare a Europeanului. Prima și cea mai la îndemână ar fi reprogramarea cu un an, pentru vara lui 2021, o opțiune care are însă și câteva dezavantaje. În primul rând, pe întreg parcursul anului viitor se vor juca și preliminariile CM 2022, iar suprapunerea cu Euro ar duce la o aglomerare teribilă de calendar pentru naționalele calificate. De asemenea, FIFA trebuie să-și dea și ea acordul, perioada iunie – iulie 2021 fiind în prezent „rezervată” de noul Campionat Mondial al Cluburilor, la care participă 24 de echipe, după un format modificat.

A doua opțiune pentru UEFA e mutarea Euro 2020 undeva în sezonul de toamnă – iarnă, adică în plin sezon al competițiilor interne. Asta ar însemna întreruperea principalelor ligi europene pentru câteva săptămâni, dar și regândirea modului de disputare a cupelor continentale, în special a Ligii Campionilor, acolo unde interesele financiare sunt uriașe. În fine, ca o a treia variantă, nu-i exclus ca UEFA să rămână în „stand-by” și să nu ia  o decizie radicală, așteptând în primul rând să vadă cum se vor derula ostilitățile în lupta Bătrânului Continent cu coronavirusul. Astfel, dacă fotbalul își va reintra în drepturi peste o lună, până la finalul lui aprilie, atunci se va putea discuta despre diverse formule de încheiere mai rapidă a campionatelor în timp util pentru ca Euro 2020 să ia startul la 12 iunie.

Tot marți, în ședința UEFA se va discuta și despre play-off-urile Ligii Națiunilor, mini-turnee care ar fi trebuit să stabilească la 26 și 31 martie ultimele patru naționale calificate la Euro 2020. Cum primele partide, inclusiv Islanda – România de la Reykjavik, sunt programate joia viitoare, amânarea acestor confruntări e mai mult ca sigură. Naționala noastră e implicată în play-off-ul Ligii Națiunilor A, semifinala cu Islanda fiind urmată de „finala” cu învingătoarea duelului Bulgaria – Ungaria.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net