25 de milioane de euro au revenit în Liga 1

Ultima actualizare:

    Florin Gardoş, transferat la Craiova de la Southampton, e ultimul jucător vândut pe bani mulţi care se întoarce în ultimul an în campionatul internFoto: GettyImages
Florin Gardoş, transferat la Craiova de la Southampton, e ultimul jucător vândut pe bani mulţi care se întoarce în ultimul an în campionatul internFoto: GettyImages

Oltenii au dat o lovitură mare pe piaţa transferurilor şi l-au adus din Anglia pe fostul stelist, Florin Gardoş, cel care a plecat în 2014 la „Sfinţi” pentru 7,5 milioane de euro. Revenirea fundaşului în vârstă de 29 de ani cu coada între picioare după doar 11 jocuri în Premier League în trei ani şi jumătate încheie un ciclu de un an al întoarcerilor „găinilor de aur” care n-au făcut ouă pe afară.

„25 de meciuri în naționalele României, 14 la seniori. Peste 2000 de minute jucate în cupele europene. Transferat de Southampton contra a 7,5 milioane de euro în 2014. Bine ai venit, Florin Gardoş! Ştim că vrei şi poți să-ți treci numele cât mai curând pe lista celor care au scris istorie pentru Universitatea Craiova. Succes cu leul pe piept!”. Asa sună prezentarea semi-oficială făcută de olteni pe Facebook unui jucător care n-a mai evoluat într-un meci oficial de exact un an. Se întâmpla într-o umilinţă pe terenul lui Arsenal, scor 0-5, în Cupa Angliei, iar de atunci Gardoş a mai prins minute doar la tineretul lui Southampton. Nu doar cele 7,5 milioane de euro date de englezi pe fundaşul central sătmărean au rămas neconfirmate şi respectivii cumpărători au hotărât să-i trimită înapoi pe cei care le-au creat paguba. Ianis Hagi, vândut cu două milioane de euro la Fiorentina, a fost şi el repatriat de „Rege”, pe aceeaşi sumă. Desigur, vina a fost dată pe italieni, care nu l-ar fi folosit pe fiul celui mai bun fotbalist al nostru din toate timpurile pentru că e român, de parcă atunci când l-au cumpărat nu ştiau ce naţionalitate are.

CFR a repatriat cel mai mult

Apoi, o mutare şocantă a fost şi cea a lui Gabriel Torje, care a revenit la Dinamo la şapte ani distanţă după ce „câinii” îl cedaseră lui Udinese pentru şase milioane de euro. „Piticul” a riscat mult cu această mutare, trupa din Ştefan cel Mare fiind pe cale să-i ofere o luptă la retrogradare, în loc de una la titlu. CFR are şi ea trei repatrieri masive în ultimul, clujenii dând de fapt tonul în materie. Ciprian Deac s-a întors acasă tocmai din Kazahstan, la şapte ani după un mare transfer al său la Schalke 04, care i-a costat pe nemţi 3 milioane de euro. Giedrius Arlauskis şi-a regăsit liniştea tot în Liga 1 după şapte ani de periplu pe la mai multe echipe, începând cu Rubin Kazan, care l-a luat cu 3 milioane de euro de la Unirea Urziceni. Nu în ultimul rând, Culio a făcut şi el drum întors spre CFR la şase ani după ce clujenii îl dădeau la Galatasaray pe două milioane de euro. Deşi FCSB a spus prin vocea lui Helmuth Duckadam că nu mai reîncălzeşte „ciorbe”, Gigi Becali l-a repatriat totuşi pe Cristi Tănase, care plecase la Tianjin Teda în 2015 pentru un milion de euro. Întorcându-ne la olteni, Gardoş nu este singura repatriere din ultimul an. Alexandru Mitriţă, plecat la Pescara de la Viitorul pentru 500.000 de euro, a fost răscumpărat de alb-albaştrii pentru 700.000 de euro şi adus în Bănie, unde s-a născut. În acest ritm şi la cum le merge multor români pe afară, întrebarea e cine urmează?

Cele mai importante repatrieri din ultimul an:

Nume              Cine l-a vândut          Cui l-a vândut            Suma      Unde s-a întors

Florin Gardoş     Steaua                      Southampton               7,5       CS U Craiova

Gabi Torje       Dinamo                       Udinese                       6          Dinamo          

Ciprian Deac     CFR Cluj                    Schalke 04                   3          CFR Cluj

G. Arlauskis    Urziceni                       Rubin Kazan                 3          CFR Cluj

Ianis Hagi        Viitorul                        Fiorentina                    2          Viitorul

Juan Culio       CFR Cluj                     Galatasaray                   2          CFR Cluj

Cristi Tănase   Steaua                         Tianjin Teda                1          FCSB

Alex Mitriţă    Viitorul                        Pescara                        0,5       CS U Craiova

*Sumele sunt exprimate în milioane de euro.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net