Euro 2016 Franța - România / Gunoaie, greve și alerte teroriste: La ce să se aștepte fanii români în Paris

Ultima actualizare:
Macheta fanzone-ului de lângă Turnul Eiffel
Macheta fanzone-ului de lângă Turnul Eiffel

Mormane de gunoi au împânzit Parisul. Cu mai puțin de o zi înainte de meciul de deschidere Franța - România de la Euro 2016, fanii români vor ajunge într-un peisaj asemănător celui din Napoli, care n-are nimic în comun cu capitala romantică a Europei. Greva gunoierilor a îngropat trotuarele și terasele pariziene din zonele turistice în mizerie.

După luni întregi de proteste, pene de combustibil și inundații record, Franța este acum paralizată de greve. Nu numai gunoierii au profitat de începerea Euro 2016 pentru a pune presiune pe guvernul socialist, ci și transportatorii aerieni și angajații companiei feroviare de stat. Piloții de la Air France plănuiesc să intre în grevă în perioada 11 - 14 iunie nemulțumiți de reducerea salariilor. 


    Mesaj pentru premierul Franței: „Curăță, Valls!”Sursă: AP
Mesaj pentru premierul Franței: „Curăță, Valls!”Sursă: AP

Aceste greve sunt o continuare a mișcărilor de stradă pune în scenă de una dintre cele mai puternice uniuni sindicale din Franța, menite să obțină anularea unui pachet de legi care vizează reforme în domeniul legislației muncii. Guvernul francez dorește să înlesnească concedierea și angajarea pentru a reduce rata șomajului care, acum, a ajuns la 10%. 

Stadioanele, potențiale ținte pentru teroriști

Miercuri, cu două zile înainte de meciul de deschidere Franța - România de la Euro 2016, oficialii au ridicat la cel mai înalt nivel gradul de alertă teroristă. Guvernul francez a lansat inclusiv o aplicație bilingvă (franceză-engleză) pentru telefoanele smart prin care fanii sunt alertați în cazul unei crize majore. 

„În timpul Euro 2016, stadioanele, fanzone-urile, locurile de unde se fac transmisiile despre turneu și huburile de transport reprezintă potențiale ținte pentru atacuri teroriste”, i-au avertizat pe britanici oficiali din Ministerul de Extern al Marii Britanii. 

Berea va curge în valuri în interiorul fanzone-ului de la Turnul Eiffel 

Garduri de jur împrejur... Agenți de pază care repetă întruna „dacă nu aveți legitimații nu intrați”... Un du-te vino nesfârșit de camioane, iar în fundal, Turnul Eiffel și mulțimea de turiști. Așa arată azi centrul Parisului, în zona Champ-de-Mars în arondismentul 7, acolo unde a fost amenajat fanzone-ul ce-i va primi pe suporterii veniți în Franța pentru a urmări Euro 2016. 

Poliția a instalat panouri care indică faptul că este interzisă parcarea în zonă, cu excepția riveranilor dar, în grabă, a uitat să specifice că ridicarea mașinilor nu se va face decât după 22 de ore de la staționarea mașinii. Rezultatul? O harababură totală! A fost nevoie de intervenția unui consilier local pentru a remedia situația. 

Mesaj pentru premierul Franței: „Curăță, Valls!”
Mesaj pentru premierul Franței: „Curăță, Valls!”

Pe lângă problema cu parcările, se adaugă și teama localnicilor că ar putea să aibă de suferit de pe urma fanilor turbulenți. „Timp de o lună, vom avea de îndurat, cu toți suporterii ăștia care vor trece pe sub geamurile noastre, cu siguranță beți”, a spus Catherine Dans, o pariziancă get beget pentru Le Parisien. 

La braseria Suffren, patroana Carole se plânge de lipsa informațiilor. „Au venit la noi aleșii locali de la Primărie ca să ne spună la ce să ne așteptăm dar nu am văzut pe-aici nici măcar un polițist.” Pe de altă parte, comisarul Pascal Leborgne a dat asigurări că Poliția va distribui 5.000 de fluturași în zona Champ-de-Mars și alți 2.000 în zona stadionului Parc des Princes. 

Securitatea nu este singura preocupare a localnicilor din zonă. Patroana brasieriei menționate se plânge de concurența neloială reprezentată de fanzone. Subiectul principal este alcoolul care va fi comercializat. Primarul arondismentului 15, Phillipe Goujon, a declarat că suporterii nu pot intra cu alcool în fanzone însă, acolo, berea va curge în valuri. Peste 2000 de litri de bere Carlsberg au fost livrați încă de marți seară pentru ca fanii să se simtă bine. 


    Macheta fanzone-ului de lângă Turnul EiffelSursă: Le Parisien
Macheta fanzone-ului de lângă Turnul EiffelSursă: Le Parisien

Programul fanzone-ului

  • vineri: 16:00 - 00:00
  • sâmbătă, duminică, luni: 12:00 - 00:00
  • marți: 15:00 - 00:00
  • 15 și 16 iunie: 12:00 - 00:00
  • 17 și 18 iunie: 12:00 - 00:00
  • 19 iunie: 12:00 - 00:00
  • 20 iunie 18:00 - 00:00
  • 21 iunie: 12:00 - 00:00
  • 22 iunie 15 heures-minuit.
  • 23 și 24 iunie: Închis
  • 25 și 26 juin: 12:00 - 00:00
  • 27 iunie: 15:00 - 00:00
  • 28 iunie: Concert
  • 30 juin. 16:00 - 00:00
  • 1, 2 și 3 iulie: 16:00 - 00:00
  • 4 iulie: Închis
  • 5 iulie: Concert
  • 6 și 7 iulie: 16:00 - 00:00
  • 8 și 9 iulie: Închis
  • 10 iulie: 16:00 - 00:00

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net