La ediţia din acest an a CM de fotbal s-a doborât deja recordul de penalty-uri dictate

Ultima actualizare:

    Ronaldo a ratat un penalty în meciul cu IranFoto: EPA
Ronaldo a ratat un penalty în meciul cu IranFoto: EPA

Nouă dintre cele 20 de lovituri de pedeapsă au fost acordate la Campionatul Mondial de fotbal din Rusia după ce arbitrul a vizionat faza pe monitorul TV.

Adoptarea inovaţiilor tehnologice în sport a schimbat radical faţa acestuia în ultimele decenii. Iar un exemplu vine din fotbal. Mai precis de la introducerea asistenţei video în arbitraj (VAR) la meciurile de la Campionatul Mondial de fotbal ce se desfăşoară în Rusia până în 15 iulie. Unde, pe lângă faptul că nu s-au mai comis erori majore, ca în trecut, s-au acordat şi foarte multe lovituri de pedeapsă.   Deloc întâmplător, ediţia din acest an a intrat deja în istorie şi prin numărul record de penalty-uri dictate: 20 în cele 36 de meciuri disputate (medie de 0,55)! Ceea ce nu s-a mai întâmplat la niciuna dintre ediţiile precedente. Precedentul record data de la ediţia din 2014, când s-au dictat 13 în 64 de meciuri (medie de 0,20). Din cele 20 de penalty-uri acordate la ediţia rusă a Mondialului, 5 au fost ratate. Iar pe lista celor care au dat cu piciorul ocaziei de a înscrie simplu, de la punctul cu var, se află Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo, cei care îşi dispută în ultimul deceniu titlul de cel mai valoros fotbalist din lume.  În majoritatea situaţiilor în care s-a apelat la VAR imaginile au confirmat bănuiala arbitrilor. Au fost, însă, şi situaţii în care tehnologia video a infirmat decizia acestora. Este de amintit golul care n-a mai fost acordat Iranului în meciul cu Spania, dar şi penalty-ul anulat din meciul Brazilia – Costa Rica (1-0). Iniţial, arbitrul Bjorn Kuipers a sancţionat un presupus fault al lui Gonzalez asupra lui Neymar. După ce a văzut imaginile cu faza respectivă, oficialul a revenit asupra deciziei şi nu a mai acordat penalty.  

A fost un penalty neacordat Suediei

Cu toate acestea, discuţiile legate de arbitraj nu au dispărut. Iar unele intervenţii petrecute în suprafaţa de pedeapsă au iscat polemici aprinse. Aşa s-a întâmplat, de pildă, la meciul Germania – Suedia (2-1), când Jerome Boateng l-a busculat în careu pe Marcus Berg (minutul 13), iar arbitrul Szymon Marciniak a lăsat jocul să continue fără a apela la VAR. Penalty clar, au spus numeroşi specialişti ai fotbalului. Iar acesta nu este singurul exemplu, putând fi amintite intervenţia lui  Birkir Mar Saevarsson asupra lui Cristian Pavon (Argentina – Islanda 1-1) sau aceea prin care Ferjani Sassi şi Yassine Meriah l-au culcat la pământ pe Harry Kane (Anglia – Tunisia 2-1).

Penalty-urile acordate la CM de fotbal din Rusia:

Ronaldo (gol), Portugalia - Spania 3-3 

Griezmann (gol), Franţa - Australia 2-1 (VAR)Jedinak (gol), Franţa - Australia 2-1Cueva (ratat), Peru - Danemarca 0-1 (VAR)Messi (ratat), Argentina - Islanda 1-1Modric (gol), Croaţia - NigeriaGranqvist (gol), Suedia - Coreea de Sud 1-0 (VAR)Sassi (gol), Tunisia - Anglia 1-2Kagawa (gol), Japonia - Columbia 2-1Salah (gol), Rusia - Egipt 3-1Jedinak (gol), Danemarca - Australia 1-1 (VAR)Sigurdsso (ratat), Islanda - Nigeria 0-2 (VAR)Hazard (gol), Belgia - Tunisia 5-2 (VAR)Vela (gol), Mexic - Coreea de Sud 2-1Kane (gol), Anglia - Panama 6-1Kane (gol), Anglia - Panama 6-1Fahad Al-Muwallad (ratat), Arabia Saudită - Egipt 2-1S. Al-Faraj (gol), Arabia Saudită - Egipt 2-1 (VAR)Ronaldo (ratat), Portugalia - Iran 1-1 (VAR)K. Ansarifard (gol), Portugalia - Iran 1-1 (VAR)Notă: Lista cuprinde penalty-urile dictate până la meciurile de ieri. În paranteză e indicată folosirea asistenţei video în arbitraj (VAR). 

Nu toată lumea e încântată de folosirea asistenţei video în arbitrajul din fotbal. Sau mai corect spus, de eficienţa acestuia. La finalul partidei cu Spania, marocanul Nordin Amrabat s-a exprimat făţiş împotriva acestuia: “VAR este de rahat)”… Marocanii au contestat golul lui Iago Aspas prin care ibericii au egalat în minutul 90+2. Un gol venit după un corner de pe dreapta, dar executat de pe partea stângă de iberici. La fel de critic a fost şi antrenorul Iranului, Carlos Queiroz, care s-a referit la lovitura cu cotul a lui Ronaldo: ”Regulamentul spune că e cartonaş roşu. Nu spune că e mai mult sau mai puţin dacă e vorba despre Ronaldo, Messi sau altcineva”.   

Adoptarea asistenţei video în arbitraj pare a avea un efect asupra duratei meciurilor care tinde să crească. Iar dacă în primele două etape ale grupelor o accesare VAR a durat, în medie, un minut şi 13 secunde, la partidele de luni seara, de pildă, timpul s-a dublat, ambele fiind prelungite cu câte şapte minute. De altfel, la meciul Portugalia – Iran (1-1) s-a apelat de trei ori la VAR, ceea ce a reprezentat o premieră.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Catherine Zeta Jones si Michael jpg
image
image
image
image
image
image
sorana cirstea la roma jpg
novak djokovic jpg
profimedia 0871124364 jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Jose Mourinho (EPA) jpg
Real Madrid (EPA) jpg
Andy Murray (EPA) jpg
Gloria Buzau Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net