La 19 ani, Kylian Mbappe l-a pus în umbră pe Lionel Messi. Cine e eroul Franței

Ultima actualizare:

    Mbappe a strălucit în meciul pe care Franța l-a câștigat cu ArgentinaFoto: EPA
Mbappe a strălucit în meciul pe care Franța l-a câștigat cu ArgentinaFoto: EPA

Fotbalist împrumutat de AS Monaco la PSG, atacantul Kylian Mbappe a făcut senzație în meciul pe care Franța l-a câștigat (4-3) cu Argentina, eclipsându-l pe Lionel Messi. La 19 ani și 6 luni, francezul a devenit cel mai tânăr jucător care reuşeşte "dubla" la un meci la Cupa Mondială după 20 de ani.

Pe lângă faptul că a marcat în  minutele 64 și 68, Mbappe a făcut și acea cursă debordantă din minutul 13, când a scos penalty-ul din care Griezmann a deschis scorul. De altfel, la ultimul lui gol Kylian a repetat slalomul prin defensive argentiniană. 

A doborât recordurile lui Thierry Henry 

Născut la Paris, în 20 decembrie 1998, într-o familie cu trecut sportive – tatăl lui, Wilfrid Mbappe Lottin, de origine cameruneză, a practicat sportul cu balonul rotund, iar mama sa, Fayza Lamari, de origine algeriană, a jucat handbal – Kylian s-a format ca fotbalist la AS Bondy, un club care a mai dat și alți sportivi profesioniști. Remarcat pentru calitățile sale fizice, dar și pentru pasiunea sa, a trecut apoi pe la centrul Institutului Național de la Clairefontaine și pe la cel al lui AS Monaco. Selecționat și în echipa U17 a Franței, Mbappe și-a făcut debutul în Ligue 1 cu câteva zile înainte să împlinească 17 ani, intrând în locul lui Coentrao la meciul pe care Monaco l-a terminat la egalitate (1-1) cu Caen. Atunci, el a doborât recordul de precocitate, devenind cel mai tânăr fotbalist monegasc din L1, record ce-i aparținuse lui Thierry Henry. La fel s-a întâmplat și când a marcat primul gol, la 17 ani și 62 de zile. 

În 6 martie 2016, Mbappe a semnat primul său contract profesionist, unul care îl leagă de AS Monaco până în iunie 2019. Devenit campion al Franței cu gruparea din Principat, anul trecut, a fost împrumutat la Paris Saint-Germain, pentru un sezon, și o opțiune de cumpărare de 180 milioane de euro. Mbappe a devenit atunci al doilea cel mai scump jucător de fotbal din istorie, după Neymar, care i-a devenit coleg câteva săptămâni după aceea. Campion European cu echipa U19 a Franței, Mbappe și-a făcut debutul în prima reprezentativă în 16 martie 2017, într-un meci cu Luxemburg (3-1). Apoi, a reușit prima pasă de gol (cu Anglia, în 13 iunie 2017), cel dintâi gol (cu Olanda, în 31 august 2017) și prima dublă (cu Rusia, în 27 martie 2018). 

A fost elogiat de Pele, Sampaoli și Tabarez

Firește că după o asemenea evoluție au apărut și elogiile. Antrenor al Argentinei, Jorge Sampaoli a recunoscut că n-a avut ce să facă pentru a-l anihila pe francez: ”Mbappe a prins o seară incredibilă. Ne-a făcut mult rău. A fost extreme de dificil să-l controlăm. Sunt o serie de lucruri ce se pot întâmpla, însă fotbalul nu se rezumă la studio video. Când un jucător strălucește așa n-ai ce să-i faci”. 

Pus în gardă, Oscar Tabarez, selecționerul Uruguay-ului, adversara Franței din sferturile de finală, l-a descris în cuvintele la fel de frumoase pe atacantul ”cocoșilor”: ”Punctele forte ale acestei echipe sunt cei doi atacanți ai săi, Griezmann și Mbappe, care au o viteză extraordinară și știu să profite de cursele pe care le fac. Dacă vom lăsa spații Franței va fi dificil”. Printre cei care l-au felicitat pe Mbappe se numără Pele, autor al unei triple în semifinala cu Franța (5-2) de la ediția din 1958 a Cupei Mondiale, pe când avea 17 ani și 8 luni. ”Două goluri la Cupa Mondială, atât de tânăr, te plasează într-o comanie frumoasă. Succes în meciurile următoare!”, i-a spus cel socotit ”Regele Fotbalului”.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nemo a  câștigat Eurovision pentru Elveţia cu The Code  Foto X ESC Discord jpg
image
image
image
image
image
image
profimedia 0871124364 jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Jose Mourinho (EPA) jpg
Real Madrid (EPA) jpg
Andy Murray (EPA) jpg
Gloria Buzau Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Andres Sfait (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net