Viaţa bate filmul! Zanardi, campionul fără picioare

Ultima actualizare:

    Alex Zanardi, după titlul paralimpic din 2012
Alex Zanardi, după titlul paralimpic din 2012

Povestea de viaţă a pilotului italian Alex Zanardi pare a fi scenariul unui film de Oscar. Cu picioarele amputate în urma unui tragic accident petrecut în urmă cu 12 ani, Zanardi nu s-a dat bătut, întorcându-se pe culmile gloriei.

Născut în urmă cu 47 de ani la Bologna, Alex Zanardi s-a îndrăgostit de mic de sporturile cu motor, pasiune care avea să-şi pună amprenta asupra vieţii sale. Mai exact, Zanardi a fost protagonistul unuia dintre cele mai îngrozitoare accidente din istoria motorsportului. În 2001, pe circuitul Lausitzring din Germania, italianul care cochetase mult timp şi cu Formula 1 se apropia de o nouă victorie în campionatul CART. Aflându-se în fruntea cursei cu 13 tururi rămase până la final, Zanardi a intrat la boxe. La revenirea pe circuit, a pierdut controlul maşinii, iar ce a urmat puteţi vedea mai jos.

În urma impactului cu maşina lui Alex Tagliani, care rula cu peste 200 de kilometri pe oră, viaţa lui Zanardi a atârnat de un fir de păr. Ambele picioare ale italianului au fost retezate, iar medicii care i-au dat primul ajutor alunecau pe asfalt din cauza sângelui pierdut (aproximativ trei sferturi din capacitatea totală a organismului!). Transportat cu elicopterul la spital, Zanardi a fost până la urmă salvat după mai multe zile de comă. Alex s-a trezit însă cu ambele membre inferioare amputate, situaţie care în mod normal era echivalentă cu finalul carierei sportive. Nu şi pentru Alex Zanardi, care a început o nouă viaţă.

A urmat o lungă perioadă de recuperare. După şase săptămâni s-a întors acasă, iar după doi ani a terminat în mod simbolic cursa blestemată de la Lausitzring, parcurgând cele 13 tururi care i-au lipsit. Deşi era greu de crezut, Zanardi se întorsese la volan, de această dată cu ajutorul unor proteze speciale. Pilotul italian nu s-a mulţumit cu atât. Dovedind o ambiţie ieşită din comun, Zanardi a revenit în competiţiile oficiale, iar în 2005 a câştigat prima cursă după teribilul accident din 2001. Culmea, tot în Germania, în apropiere de locul care-i schimbase radical viaţa în urmă cu patru ani (video jos).

În căutare permanent de noi provocări, Zanardi şi-a îndreptat ulterior atenţia spre fenomenul olimpic. Lipsa picioarelor nu l-a împiedicat să spere că într-o zi va îşi va putea atârna la gât medalia de aur cea mai râvnită de către sportivi. Zanardi a făcut acest lucru anul trecut, la Londra, într-o probă paralimpică denumită "handcycling" (vezi video mai jos).

"Câștigarea primei curse în WTCC (în Germania, în 2005) după accident mi-a dat o stare minunată, dar Londra 2012 este fără discuție una dintre cele mai mari realizări din viața mea. Și dacă aș deveni primul om pe Marte, tot asta ar rămâne cea mai mare realizare. Nu mai am nevoie de o izbândă sportivă în genul ăsteia, dar dacă s-ar ivi ocazia să fac ceva, de ce aș refuza-o? Orice aș face acum poate genera noi oportunități. Pentru că era o vreme când numele Alex Zanardi nu însemna mare lucru. Acum înseamnă foarte mult. Acum mi se deschid uși la care altădată aș fi bătut la nesfârșit", a declarat recent Zanardi, într-un interviu pentru TopGear. Aşadar, povestea lui Zanardi merge mai departe.

Ce e campania «Pentru tine doar o monedă, pentru ei un viitor»

Campania umanitară de strângere de fonduri pentru Fundaţia Mihai Neşu, „Pentru tine doar o monedă, pentru ei un viitor" are ca scop colectarea monezilor pe care spectatorii le aruncă la intrarea în stadion pentru un meci de fotbal. În loc să le arunce, cei care asistă la meciurile de acasă ale Stelei din Liga Campioanilor le pot dona într-un loc special amenajat. Cei care vor, pot face donaţii şi la numărul de SMS 8837, costul fiind de 2 euro. Fondurile vor ajunge în conturile Fundaţiei Mihai Neşu, pentru ajutorarea copiilor cu dizabilităţi. Detalii despre campanie puteţi vedea pe www.moneda-viitor.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldat rus in Ucraina FOTO Profimedia jpg
image
image
image
image
image
image
Real Madrid (EPA) jpg
Sabrina Maneca Voinea (Facebook) jpg
sabalenka instagram jpg
Maradona
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net