Ali Daei a «driblat» moartea şi a devenit cel mai bun atacant din istorie

Ultima actualizare:

Spre deosebire de majoritatea fotbaliştilor care au stabilit fel şi fel de recorduri pe scena mondială, Ali Daei a ajuns la echipa naţională a Iranului abia la 24 de ani. Până atunci, pentru el fotbalul fusese, mai degrabă, un hobby, practicat, în paralel, cu studiile sale la Facultate. Tocmai de aceea, până în 1994, n-a depăşit nivelul unor cluburi de ligi inferioare, precum Taxirani şi Bank Tejarat. La ultima echipă, a fost remarcat de Ali Parvin, care la vremea respectivă antrena Persepolis, dar şi naţionala Iranului. De aici, a început o ascensiune fulminantă pentru atacantul de 1,92 de metri, care a atins performanţe ce păreau de neimaginat, la vremea respectivă, pentru un jucător din Asia. Până să atingă însă culmile gloriei, Daei a trecut printr-un moment de cumpănă în viaţa sa.

L-au găsit leşinat în toaleta vestiarului

La una dintre primele sale convocări la echipa naţională, în 1993, Ali Daei a jucat într-un meci cu Bahrain. Apreciat pentru spiritul său de luptător - de nenumărate ori a rămas pe teren cu capul bandajat, după dueluri aeriene de la care nu se dădea la o parte - Daei a fost la un pas de tragedie. La jumătatea primei reprize, a atacat un balon în careul advers, însă s-a lovit violent de portarul naţionalei Bahrain-ului. Ambii fotbalişti au primit îngrijiri medicale, deşi iranianul a ieşit mult mai şifoant după ciocnirea cu goalkeeper-ul arab. De altfel, la pauză, Daei a şi fost schimbat şi n-a mai revenit pe bancă. Au urmat 45 de minute în care stafful naţionalei a uitat, pur şi simplu, de el. La revenirea echipei în cabine, atacantul a fost găsit leşinat, în baia vestiarului. Suferise o puternică hemoragie internă şi era în stare critică. După ce l-au operat, medicii au dezvăluit că, dacă ar fi fost găsit mai târziu, Ali Daei n-ar mai fi putut fi salvat.

Beckenbauer: „Cea mai bună lovitură de cap pe care am văzut-o vreodată"

După ce a „driblat" moartea, Daei a avut un traseu senzaţional pentru un atacant venit din Asia, care s-a apucat serios de fotbal, abia la 24 de ani:

În 1997, s-a transferat la Arminia Bielefeld, devenind primul iranian care a evoluat în Bundesliga

După numai un sezon la Bielefeld, la 29 de ani, a fost achiziţionat de Bayern Munchen, la cererea expresă a lui Franz Beckenbauer: „Are cea mai bună lovitură de cap pe care am văzut-o vreodată"

A cucerit titlul şi Cupa Germaniei cu Bayern Munchen

Ajuns la Hertha Berlin, a făcut meciuri memorabile cu Chelsea şi cu Milan în grupele Ligii Campionilor. A reuşit o „dublă" decisivă în victoria nemţilor cu Chelsea, scor 2-1, devenind primul fotbalist asiatic, marcator în formatul modern al grupelor Ligii Campionilor. Apoi, a punctat şi pe „San Siro", într-un 1-1 cu Inzaghi şi compania

A jucat la două turnee finale de Campionat Mondial cu Iranul, în 1998 şi în 2006

A înscris de 109 ori pentru Iranul în 149 de selecţii, devansându-l pe legendarul Ferenc Puskas (84 de goluri în 85 de selecţii pentru Ungaria). A devenit astfel cel mai bun marcator all-time din istoria fotbalului la nivelul echipelor naţionale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Servetelul acordului de transfer al lui Lionel Messi la FC Barcelona (EPA) jpg
FC Botosani CS Mioveni, Aldair (Sportpictures) jpg
Dinamo (Sportpictures) jpg
Monica Niculescu (EPA) jpg
CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Halep jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net