«Sunt mândru că sunt român»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

În jurul orei 1.00, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Piaţa Universităţii, chiar în faţa Teatrului Naţional, Lucian Bute a fost aşteptat de câteva sute de bucureşteni, dornici să fie aproape de cel care tocmai îşi apărase pentru a opta oară centura de campion mondial.

Fanii campionului au venit cu steaguri şi eşarfe pe care era trecut numele pugilistului şi steagurile României şi Canadei. După ce a efectuat controlul antidoping, la Romexpo, Bute s-a îndreptat spre centrul Capitalei împreună cu staff-ul său.

Coloana de maşini a fost escortată de mai multe maşini ale poliţiei şi jandarmeriei, precum şi de motociclişti. „Nici Băsescu nu e protejat aşa!", a comentat cu glas tare un om al legii.

În momentul în care campionul mondial şi-a făcut apariţia pe bulevard, mulţimea a izbucnit în urale. "Cinste lui, cinste lui, cinste campionului!", „Noi suntem români", iată ce s-a strigat acolo unde în urmă cu două decenii s-a protestat împotriva comunismului.

Îmbrăcat într-o cămaşă roz, pantaloni albi şi purtând pe cap o pălărie, Bute a coborât din maşină şi şi-a salutat fanii care i-au scandat numele.

„Sunt mândru că sunt român! Vă iubesc pe toţi şi vă mulţumesc!", a putut spune Bute, cu ochii în lacrimi. El a zăbovit acolo câteva minute, iar apoi şi-a continuat drumul spre Hotelul Marriott. Un fan i-a dedicat, mai apoi, o manea campionului, după care lumea a plecat spre casă.

Bute l-a «adormit» pe Mendy cu o stângă la bărbie

Meciul în care gălăţeanul şi-a apărat cu succes titlul mondial, la categoria supermijlocie, în versiunea IBF, nu a avut istoric. În prima repriză, conform obiceiului, cei doi rivali s-au tatonat. În următoarele două s-a luptat ceva mai deschis.

În repriza a 4-a francezul a început mai bine. Bute a eschivat, a ieşit din clinci şi a reacţionat prompt. Mendy a evitat un croşeu de stânga care îi viza figura, însă la următorul a căzut ca secerat. Mai erau doar 30 de secunde până la gong.

I-a avut alături pe părinţi

Lucian Bute şi-a întâlnit părinţii şi rudele imediat după meci. Dacă tatăl a urcat în ring imediat după victorie, mama şi-a întâlnit fiul abia la vestiar.

Întâlnirea cu mama sa a fost plină de emoţii

simeon stalpnicul png

Întrebat ce au vorbit, campionul a răspuns: "În vestiar au fost mai multe lacrimi decât vorbe. Sunt convins că mama nu a avut puterea să se uite la meci. Am înţeles că a stat cu spatele la ring. Ştiu că nu doar mama s-a rugat pentru mine, ci şi alţi români", a spus el.

Tatăl lui Lucian (foto dreapta) i-a fost alături fiului, în ring

simeon stalpnicul png

Presa internaţională e unanimă:«Bute, pr ea puternic pentru Mendy»

Presa mondială a salutat victoria lui Lucian Bute, considerându-l pe român un campion incontestabil.

"l'Equipe" (Franţa): "Neînvins (30 de victorii şi un meci egal), francezul Jean-Paul Mendy credea că poate fi la nivelul lui Lucian Bute şi că îi poate lua centura IBF a categoriei super-mijlocie.Obiectivul a fost mult prea înalt în fața unui român suveran în ţara lui. Într-un Romexpo Dome aflat în întregime lângă cauza lui, Lucian Bute a fost necruţător, folosind specialitatea sa: un teribil upercut de stânga pregătit cu o directă de dreapta. Pentru prima dată în care și-a apărat titlul acasă, el nu a fost dominat de presiune şi a confirmat în ochii tuturor că e frumos şi bine maestrul de necontestat al categoriei sale".

RDS - Jean-Luc Legendre (Canada): "Victoria lui Bute a dovedit încă o dată profesionalismul campionului IBF la categoria supermijlocie şi a echipei care îl înconjoară. Noi ştiam că Bute şi antrenorul său, Stephan Larouche, nu doreau să-l întâlnească pe Mendy, aspirantul obligatoriu, dar circumstanţele (IBF şi Showtime) au decis altfel. În căldura de la Romexpo din Bucureşti şi în ciuda presiunii unui popor întreg, Bute a fost la înălţime. În faţa lui Mendy, el s-a amuzat ca o pisică cu un şoarece".

Boxingnews24.com - Jim Donovan (SUA): "Lucian Bute a controlat primele trei reprize ale meciului cu Mendy, devenind serios în a patra, când l-a pus jos pe adversar cu o stângă superbă. Bute a fost în cea mai bună formă. El a dovedit calităţi excelente, iar victoria îi deschide drumul spre un meci cu Kelly Pavlik, care trebuie să se aştepte la un meci teribil după modul în care se prezintă acum românul. Bute are tot ceea ce îi trebuie: forţă, viteză, deplasare în ring, apărare excelentă".

Citeşte şi:

Bute versus Mendy, cel mai urmărit meci de box din istoria televiziunii în România

Leonard Doroftei despre lupta dintre Bute şi Mendy: «Mi se pare prea ieftin meciul acesta. Bute a ales să facă din box o afacere»

LIVE

/ Mister KO i-a dat decisiva în runda a patra

Lucian

Bute: Acel KO a venit fără să mă forţez

VIDEO

Bute, aclamat de sute de persoane în Piaţa Universităţii

Lucian

Bute: «Decât să plângă mama, mai bine să plângă mama lui!»

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net