Sport urban: Parkour şi freerunning!

Ultima actualizare:

    Un practicant de parkour în mijlocul unui exerciţiu
Un practicant de parkour în mijlocul unui exerciţiu

Două sporturi relativ noi câştigă teren în toată lumea, inclusiv în România şi mai ales în Capitală.

Parkour şi freerunning sunt două modalităţi de relaxare care-i lasă pe mulţi cu gura căscată. Practicanţii sunt acei tineri îmbrăcaţi cu haine lejere, care fac salturi ce par imposibile. Scopul este ca sportivul să-şi adapteze deplasarea la orice obstacol din calea sa prin găsirea celui mai rapid mod de a ajunge din punctul A în punctul B folosind mijloacele propriului corp. Primul om care a notat despre o disciplină asemănătoare a fost ofiţerul naval francez Georges Hebert (1875-1957), care în călătoriile sale în Africa a scris despre "Metoda Naturală de Educaţie Fizică şi Morală". Acesta a fost uimit de calităţile fizice ale africanilor, care dădeau dovadă de abilităţi excelente, în ciuda faptului că nu aveau niciun instructor. Cel care a preluat şi a adaptat metoda naturală a fost un alt francez, David Belle (38 de ani). Acesta a părăsit şcoala la 15 ani şi s-a dedicat în totalitate dezvoltării artei sale, Le Parkour. Disciplina a fost popularizată în urma documentarelor "Jump London" (2003) şi "Jump Britain" (2005).

Care e diferenţa dintre parkour şi freerunning?

"Parkourul este partea utilă. Practic, să ajungi din punctul A în punctul B cât mai rapid, cât mai eficient şi să foloseşti cât mai puţină energie posibilă. Reprezintă eficienţa în sine. Te antrenezi să înveţi să fii capabil, dacă o să fie vreodată nevoie, să ajuţi pe cineva. Freerunningul este mai mult partea de spectacol. S-a creat prin 2008. Nu era deloc util, reprezenta doar spectacolul. În plus, nu se puteau organiza concursuri de parkour. Nu este nimic util într-un concurs”, a explicat Justin Musina, co-fondatorul primei şcoli de acest gen din România.

Trupele de parkour au pătruns destul de bine în lumea evenimentelor de tot felul, participând la lansări de produse sau la spectacole.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net