Rareș Toader, colosul cu suflet de copil: „Plâng la filme”

Ultima actualizare:

    Rareș Toader e recordmenul României la aruncarea greutățiiFoto: Guliver/ GettyImages
Rareș Toader e recordmenul României la aruncarea greutățiiFoto: Guliver/ GettyImages

Rareș Toader, cel mai bun atlet român la aruncarea greutății, a renunțat la figura de dur pe care o afișează în timpul concursurilor și și-a arătat latura sensibilă.

Rareș a dezvăluit că plânge la filmele care îi ajung la inima și a povestit ce ritual are înaintea celor mai importante competiții. „Ultima oară cred că am plâns la un film. Sunt o persoană foarte puternică, nu mă sensibilizez atât de ușor, însă lucrurile care țin de suflet, mă marchează și am sentimente, sunt empatic. Îmi plac și filmele motivaționale, filmele legate de sport, de politică, de istoria lumii, de războaiele mondiale”, a declarat Rareș Toader, multiplu campion național în proba de aruncare a greutății, pentru Sportsnet. Înaintea concursurilor, Rareș are un ritual la care nu renunță: ”Ascult muzică rock și hip hop, depinde ce stare am”, dezvăluie el.

Atletismul nu este singurul sport care l-a cucerit pe sportivul de 24 de ani. El a jucat și fotbal. „Un an am fost portar la o echipă din orașul meu, Râmnicu Vâlcea. Am amintiri frumoase de atunci”, mai spune cel care, legitimat fiind la clubul Dinamo, este fan înfocat al ”câinilor”.

Deși atletismul îi ocupă aproape tot timpul, sportivul încearcă ca atunci când prinde câteva momente libere, să se bucure din plin de ele. “Îmi place foarte mult să călătoresc și să merg la pescuit, am foarte multe hobby-uri pe lângă atletism dar le pot face doar în perioada de repaus“, spune atletul, care are și câteva superstiții legate de îmbrăcămintea din timpul concursului. “Consider că pot să arunc mai mult cu un anumit tip de echipament, dar este o superstiție pentru că nu există nicio bază științifică că pot arunca mai mult, e doar pe psihic. Și cu 4 ore înainte de concurs, nu mănânc nimic”, mai dezvăluit Rareș.

El a revenit în sala de antrenament, după cel mai lung și greu sezon din carieră. Chiar dacă nu a prins finala olimpică de la aruncarea greutății la Olimpiada de la Tokyo, sportivul a trăit în Japonia experiența vieții. „Cred că mi-a lipsit puțin noroc, fiind prima experiență la care am participat de asemenea anvergură, nu am știut exact cum să gestionez cele trei aruncări pe care le-am avut pentru accederea în finală”, recunoaște el.

Sportivul care a reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a avut și un mentor, care i-a fost alături până anul trecut. „Mentorul meu din atletism a fost regretatul Dan Serafim, antrenor federal la aruncări și antrenorul Liei Manoliu. Nu mai este printre noi dar mă veghează și susține de acolo. Mă simțea când sunt la ananghie și când am o problemă în antrenament, o problemă în viața de zi cu zi, intervenea și mă sfătuia ca o mamă”, spune Rareș Toader. Tot datorită lui Dan Serafim, de-a lungul carierei, Rareș nu a lipsit de la niciun antrenament. „Să știu că am putut să mă antrenez și nu am mers, nu s-a întâmplat niciodată”, a încheiat el.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net