A murit Stirling Moss, ”Campionul fără coroană”

Ultima actualizare:

    Stirling Moss a terminat patru ediții ale CM de Formula 1 pe locul 2Foto: Guliver / GettyImages
Stirling Moss a terminat patru ediții ale CM de Formula 1 pe locul 2Foto: Guliver / GettyImages

Fost pilot de Formula 1, Stirling Moss a decedat la vârsta de 90 de ani, după o îndelungată suferinţă, informează BBC. Retras din viaţa publică în 2018, din cauza unor probleme de sănătate, britanicul a suferit o infecţie pulmonară în decembrie 2016, în timpul unei vacanţe petrecute în Singapore.

Vestea dispariției pilotului a fost comunicată de soția sa. "A murit aşa cum a trăit, arătând minunat. A închis ochii lui frumoşi şi asta a fost tot", a declarat aceasta pentru ”Daily Mail”.Supranumit "campionul fără coroană", Moss s-a născut în 17 septembrie 1929, în cartierul londonez West Kensigton. A fost socotit a fi unul dintre cei mai mari piloți din istoria sporturilor cu motor. A luat startul în 66 de mari premii şi a câştigat 16, urcând de 24 de ori pe podium. Între 1951 şi 1961, a concurat pentru echipe precum HWM, Era, Connaught, Cooper, Maserati, Mercedes, Vanwall, BRM și Lotus. Moss a fost de trei ori vicecampion mondial (1955, 1956, 1957 și 1958), iar în trei rânduri a ocupat locul 3 (1959, 1960 și 1961). În total, englezu a câștigat 212 din cele 529 de curse la care a participat cu diverse automobile.În 1958, a fost protagonistul unui episod neobișnuit, dând dovadă de fair-play, deşi ar fi putut beneficia de descalificarea principalului său rival la trofeu. Component al echipei Vanwall, Moss ocupa locul 2 în clasamentul general, înaintea etapei din Portugalia, şi lupta pentru titlu cu compatriotul său Mike Hawthorn, aflat pe locul 1, cu 30 de puncte. Într-o cursă desfăşurată pe o pistă umedă, rivalul lui Moss a ieşit cu monopostul în afara circuitului şi când a revenit pe traseu a condus în sens invers sensului de concurs, pe o coborâre care l-a ajutat să repornească maşina. Moss s-a impus în acel grand prix, în timp ce rivalul său a trecut linia de sosire al doilea. Comisarii au vrut să-l descalifice pe Hawthorn pentru că a reluat cursa în mod neregulamentar, însă Moss i-a luat apărarea adversarului său, care nu a mai fost penalizat. După alte două etape, pilotul Ferrari a cucerit titlul de campion mondial cu un punct avans şi cu o victorie tot sezonul, faţă de cele patru ale lui Moss. Stirling Moss a fost nevoit să se retragă în 1962, după un accident suferit la Goodwood, în urma căruia a stat în comă o lună şi a fost paralizat şase luni. El a continuat să concureze în curse de maşini de epocă până la vârsta de 81 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
profimedia 0871124364 jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Jose Mourinho (EPA) jpg
Real Madrid (EPA) jpg
Andy Murray (EPA) jpg
Gloria Buzau Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Andres Sfait (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net