Dinamo vrea să dea lovitura în Liga Campionilor cu trei iranieni

Ultima actualizare:
Iranienii se mândresc cu faptul că au învățat istoria clubului Dinamo
Iranienii se mândresc cu faptul că au învățat istoria clubului Dinamo

“Di-na-mo...Di-na-mo”. Este strigătul de luptă al celor 3 iranieni de la Dinamo, liderul din Liga Zimbrilor. Pronunță în slow motion tocmai cuvântul care semnifică puterea mișcării. Cei 3 au fost prezenți la ultimul Campionat Mondial, unde Qatar a fost marea supriză. Iran a terminat cu două victorii pe locul 21, iar frații Esteki au fost cei mai buni marcatori. Alireza Mousavi s-a obișnuit deja cu România și vorbește despre cum este privit handbalul în Iran. “Handbalul este cel mai sărac sport de echipă din Iran, dar la echipa națională suntem buni.”

Dinamo a făcut 5 transferuri importante pentru acest sezon. 3 sunt componenți în naționala României: Alin Șania, Daniel Bera și Bogdan Criciotoiu. La aceștia se adaugă doi internaționali iranieni, frații Esteki. Dinamo are victorii pe linie în Liga Zimbrilor și are deja Supercupa în palmares în acest sezon. La derby-ul din etapa a 3 a, cu marea rivală, CSM București, eroul meciului a fost Sajad Esteki. Interul stânga a marcat golul decisiv. Sajad Esteki are 26 de ani și a fost adus de la Stuttgart. Nu are experiență în Liga Campionilor, dar la echipa națională a fost responsabil cu golurile. A fost golgheterul Mondialului de juniori din 2011, cu 84 de reușite.Allahkaran Esteki este fratele mai mare al lui Sajad. În vârstă de 28 de ani, Allakaran a fost golgheterul Iranului la Campionatul Mondial din 2015, primul la care a participat țara sa. A reușit să marcheze 30 de goluri. A venit de la Montpellier, echipă cu care a cucerit sezonul trecut Cupa Franței. Sezonul trecut a marcat 17 goluri în Liga Campionilor pentru formația franceză.Alireza Mousavi este la al doilea sezon cu Dinamo. Pivotul a trecut pe la formațiile maghiare Veszprem și Tatabanya, dar cel mai important trofeu a fost titlul cu Dinamo, sezonul trecut. În Cupa EHF a marcat 8 goluri pentru Dinamo în ediția trecută.Frații Esteki au simțul umorului. “Haide” , “salutare” și “mulțumesc” sunt cuvinte  uzuale din vocabularul iranienilor. La lecția de istorie a României au învățat despre Ștefan Cel Mare. Allahkaran spune că-i place România pentru că este o țară cu istorie bogată. “Știu despre Ștefan Cel Mare că a fost un rege și un mare luptător al românilor. Dar mai știu ceva și despre Dracula”.Cei doi frați împreună cu Mousavi s-au pozat în fața complexului Dinamo, la statuia lui Ivan Patzaichin. Apoi au intrat în magazinul de suveniruri al clubului. Mousavi a pus ochii pe tricoul cu numărul 8. Își amintește de Marian Cozma despre care spune că a fost cel mai bun jucător român pe care l-a văzut. A auzit multe despre român la Veszprem. “Avea ofertă să joace pentru Barcelona, dar s-a întâmplat nenorocirea”, spune Mousavi.

“Îmi place România. Este o țară frumoasă. Chiar mă simt bine aici. Avem o echipă valoaroasă, Dinamo. Îmi place! Sunt multe diferențe față de Iran. Noi suntem musulmani. Cu toate acestea, avem un lucru în comun. La fel ca și în Iran, în România sunt foarte mulți oameni calzi, deschiși. Despre România știam doar câți locuitori are. Mai știam doi jucători de fotbal, Hagi și Gabi Balint”.

Handbaliștii sunt mulțumiți de viața pe care o au în România
Handbaliștii sunt mulțumiți de viața pe care o au în România

Lui Mousavi îi place să meargă la film și să mai iasă la o cafenea. Spune că are mulți prieteni în echipă. Pivotul dinamovist are un ritual înainte de fiecare meci: ascultă muzică iraniană. Are și un artist preferat, iar jucătorul a fredonat refrenul unei melodii despre care spune că s-ar traduce: “Îmi place acasă pentru că mama mă așteaptă; îmi place acasă pentru că simt prezența mamei peste tot”.În românește știe să pună mai multe întrebări decât să răspundă la ele: “Mâine la ce oră am antrenament? Ce faci, frumoaso?”. E mândru că se face înțeles și trage și o concluzie: “sunt băiat deștept”.Frații Esteki se văd și peste 10 ani tot în România. Sajad:”Jucăm la o echipă foarte bună. Ne place aici. De ce să nu ne gândim că vom sta aici și mai mult de 10 ani. Poate mă voi căsători aici, în România”.


    Handbaliștii sunt mulțumiți de viața pe care o au în România
Handbaliștii sunt mulțumiți de viața pe care o au în România

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
Simona Halep (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
Corvinul Hunedoara, castigatoarea Cupei Romaniei (Sportpictures) jpg
Gica Hagi 1 1280x720 jpg
Ianis Hagi (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Radu Dragusin (EPA) jpg
Darya Klishina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net