Cine e românca Tatiana, gimnasta violată la 15 ani de un coleg de lot

Ultima actualizare:

    Tatiana Gutsu
Tatiana Gutsu

Gimnastica mondială se confruntă cu un nou scandal sexual de proporţii, în urma dezvăluirilor făcute de Tatiana Gutsu, o sportivă cu origini româneşti, dar care a reprezentat Uniunea Sovierică şi Ucraina.

"Acesta este actul meu de curaj după 27 de ani. Tatiana Toropova , te-am crezut prietena şi coechipiera mea, mulţumesc că nu ai fost destul de curajoasă pentru mine când aveam mai multă nevoie de tine, când trebuia să lupţi pentru drepturile femeilor şi pentru <Nu înseamnă nu>. Ai fost acolo, ai auzit tot şi nu m-ai apărat...

Ruslam Şaripov, mulţumesc că ai fost un bun prieten şi nu m-ai protejat de amicul tău, pe mine , o fetiţă de 15 ani. El m-a violat în la Stuttgart în 1991.

Vitaly Şcherbo, tu eşti monstrul care m-a ţinut în propria mea închisoare, care m-a făcut să-mi fie frică mulţi ani. Ştiu că o să negi, dar detaliile mele sunt mai puternice decât cuvintele tale. Sunt mai puternică decât oricând, nu mă mai poţi învinge. Acesta este povestea mea de Cenuşăreasă. Îţi voi supravieţui şi voi sprijini pe oricine vrea să vorbească despre tine", este mesajul incendiar cu care Tatiana a aprins lumea gimnasticii.


    Vitali Scherbo
Vitali Scherbo

Născută la Odesa din părinţi ucraineni de origine română, Tatiana Gutsu a început sportul de performanţă la şase ani, devenind la începutul anilor 90 una dintre cele mai spectaculoase gimnaste ale generaţiei sale, cu exerciţii extrem de dificile în special la bârnă şi la sol.


    Podiumul olimpic din 1992, cu Gutsu pe primul loc şi Lavinia Miloşovici pe trei
Podiumul olimpic din 1992, cu Gutsu pe primul loc şi Lavinia Miloşovici pe trei

Povestea aurului olimpic cucerit la Barcelona în 1992 în proba de individual compus e una specială. Deşi Tatiana Gutsu a ratat în calificări şi a fost scoasă în afara finalei, antrenorii sovietici au avut încredere oarbă în Tatiana, introducând-o în lupta pentru medalii în locul altei gimnaste care avea acest drept.

Astfel, Tatiana Gutsu a urcat pe prima treaptă a podiumului, după o luptă strânsă cu americanca Shanon Miller şi românca Lavinia Miloşovici, clasate în această ordine în ierarhia finală.

image
image
image
image
image
image
Darius Olaru (stanga) si Cosmin Matei (Sportpictures) jpg
Simona Halep si Paula Badosa (EPA) jpg
Trabzonspor Fenerbache (X, Twitter) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Adrian Mutu, Sportpictures jpg
Carlos Alcaraz, Getty Images jpg
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
Daniel Niculae (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net