Căderea zeilor! Bute și Kliciko au fost învinși

Ultima actualizare:

    Lucian Bute  a încasat mai mulţi  pumni decât a expediat  în meciul cu DeGaleFOTO: AP
Lucian Bute a încasat mai mulţi pumni decât a expediat în meciul cu DeGaleFOTO: AP

Unul dintre „zeii” sportului românesc în ultimii ani, Lucian Bute a luptat frumos, dar a dovedit că nu mai poate ajunge în vârful categoriei sale. În aceeeaşi noapte de sâmbătă (28 noiembrie) spre duminică (29 noiembrie), a mai căzut o legendă, ucraineanul Kliciko, „regele” boxului mondial de un deceniu încoace.

Destinul a făcut ca Lucian Bute şi Vladimir Kliciko să se prăbuşească în acelaşi timp. În vârstă de 35, respectiv 39 de ani, cei doi pugilişti aparţin unei generaţii trecute, care nu mai poate ţine pasul cu boxerii mai tineri. Pentru Lucian Bute, meciul de duminică (29 noiembrie) cu britanicul DeGale (29 de ani) era de totul sau nimic. Chiar dacă va mai rămâne în circuitul profesionist încă doi-trei ani, românul a ajuns într-un punct din care nu mai poate creşte. Eşecurile cu Carl Froch, Jean Pascal şi acum cu DeGale ne arată tuturor faptul că lui Bute îi lipseşte ceva pentru a putea pune mâna din nou pe o centură de campion mondial. 

La nivel maxim, asemenea înfrângeri în meciurile tari, care contează cu adevărat, te erodează în primul rând pe plan psihic, astfel că Lucian o va lua foarte greu de la zero. „Dezamăgit de decizie, dar mândru de performanţa mea. Câteodată o înfrângere valorează mai mult decât o victorie. Abia aştept să mă întorc în sala de forţă şi să reîncep antrenamentele. Voi reveni mai puternic!”, sunt declaraţiile date de Bute în care nici el nu prea crede. Sigur, prestaţia curajoasă contra lui DeGale îl va menţine pe român la o cotă mulţumitoare, care îi va permite să prindă alte câteva meciuri cu burse consistente. Aşa a fost şi acum, Bute încasând, în ciuda eşecului, un cec de 1,5 milioane de dolari.

Bute, mai bogat cu 1,5 milioane de dolari

Păstrând proporţiile, căderea aparent definitivă a lui Lucian Bute e resimţită şi de uriaşul ucrainean Vladimir Kliciko, la categoria grea. În ultimii 11 ani, nimeni nu reuşise să se atingă de centurile lui Kliciko, care a “legat” în această perioadă o salbă de 22 de victorii la rând. Un titan în istoria boxului, Vladimir a ajuns şi el la apus. Sâmbătă, în Germania, la Düsseldorf, masivul ucrainean a fost spulberat de Tyson Fury (un britanic, la fel ca învingătorul lui Bute!). Văzându-se coborât de pe tronul boxului profesionist, „regele” Vladimir Kliciko n-a avut decât puterea să-i ceară lui Fury revanşa, meci care ar putea avea loc în 2016.

Victoria lui DeGale, controversată

Meciul Bute – DeGale a fost unul destul de echilibrat, departajarea fiind făcută doar de acurateţea loviturilor. Astfel, chiar şi unii dintre specialiştii britanici prezenţi la Quebec se aşteptau la un rezultat de egalitate, 114-114. Toţi cei trei arbitri l-au văzut însă superior pe James DeGale (117-111, 117-111 şi 116-112). Statisticile partidei justifică opţiunea arbitrilor, englezul lovind mai mult şi mai clar pe parcursul celor 12 reprize.

Românul, lăudat de presa externă

Bute a pierdut, dar a lăsat o imagine frumoasă, presa străină apreciind la unison evoluţia sportivului gălăţean. „Bute a arătat o atitudine feroce şi a dat totul în ring. Nici cei mai optimişti fani ai săi nu se aşteptau la un meci atât de bun”, a scris Journal de Montreal. „N-a fost deloc o seară uşoară pentru DeGale”, a precizat Daily Mail, în timp ce BBC a notat că „Bute i-a dat o replică pe măsură campionului DeGale”. De altfel, englezii au estimat la finalul partidei că meciul va fi egal.

Bute a coborât pe locul 28 în lume

simeon stalpnicul png

Într-o ierarhie a categoriei supermijlocie alcătuită de specialiştii site-ului boxrec.com, Lucian Bute a căzut dramatic în urma eşecului cu DeGale. Astfel, românul a coborât nouă poziţii, de pe 21 pe 28. Asta în timp ce James DeGale se menţine pe poziţia a doua, în spatele neamţului Arthur Abraham. La aceeaşi categorie activează şi un alt român, Ronald Gavril, care e pe locul 40.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net