Risc ridicat de replici seismice puternice în Haiti încă 30 de zile

Ultima actualizare:

Seismul devastator care a lovit Port-au-Prince în 12 ianuarie şi a ucis cel puţin 75.000 de persoane, potrivit serviciului de protecţie civilă haitian, a avut magnitudinea 7, reaminteşte AFP.

Orice replică depăşind magnitudinea 5 este resimţită intens şi poate provoca pagube suplimentare, precizează buletinul US Geological Survey, publicat joi seara pe site-ul său Internet.

USGS cifrează la mai puţin de 3 % riscul unuia sau mai multor cutremure cu magnitudinea 7 în următoarele zile, dar evaluează la 90 % probabilitatea unor replici cu magnitudinea 5 sau superioare acesteia în următoarele patru săptămâni.

"Replici la seismul din 12 ianuarie vor continua să se producă în următoarele luni, chiar în următorii ani, în regiunea afectată, dar frecvenţa lor se va diminua cu timpul", potrivit raportului Institutului american, care avertizează că "seisme distrugătoare rămân posibile în cursul următoarelor luni".

Haiti a resimţit circa 50 de replici după seismul din 12 ianuarie, dintre care cel mai puternic - miercuri - a avut magnitudinea 5,9.

Falia geologică responsabilă de cutremurul din Port-au-Prince face parte dintr-o zonă activă seismic situată între plăcile tectonice ale Americii de Nord şi Caraibelor, notează Agerpres.

Citeşte şi:The Lancet: Concurenţă acerbă între salvatorii haitienilorHaiti va reinstala 400.000 de supravieţuitori în tabere temporare din afara capitaleiChavez acuză SUA că pun stăpânire pe Haiti peste cadavrele seismului

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net