Terra fierbe şi noi nu putem face nimic

Ultima actualizare:

    În timpul zilei, căldura excesivă este imposibil de suportatFoto: EPA
În timpul zilei, căldura excesivă este imposibil de suportatFoto: EPA

Termenul de „caniculă” îşi va pierde însemnătatea în următorii ani şi va ajunge o stare de „normalitate”. Arşiţa va fi o prezenţă constantă în viaţa noastră, spun oamenii de ştiinţă, care atrag atenţia că întreaga planetă se află într-un proces de încălzire agresiv, aparent imposibil de stăpânit.

Valul imens de căldură care a lovit România în vara acestui an nu ne-a afectat doar pe noi. Pe întreg continentul european temperaturile au crescut ameţitor, până la valori demne de Cartea Recordurilor. În primele şase luni din 2017 s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi de când se fac măsurători în acest sens (1880). Însă îngrijorător este că arşiţa nu a afectat exclusiv Europa, ci întreaga planetă, aflată într-un proces de încălzire greu de stăpânit. Datele celui mai recent studiu referitor la starea climei, publicate săptămâna trecută de Administraţia americană pentru oceane şi atmosferă, cataloghează 2016 drept cel mai negru an pentru climă. Pe tot globul s-au manifestat cu virulenţă fenomene meteo extreme, valuri de caniculă, secetă, dar şi furtuni, uragane şi inundaţii devastatoare.

Toate acestea se datorează, spun cei 500 de oameni de ştiinţă care au elaborat documentul, creşterii temperaturilor medii globale. Gazele cu efect de seră din atmosferă au depăşit anul trecut recordurile stabilite în 2015, iar concentraţia de dioxid de carbon (CO2) pe Terra a atins valori nemaiîntâlnite. În Antarctica, temperatura medie la suprafaţă a fost cu două grade peste media pentru perioada 1981-2010, stabilind un nou record. Publicarea raportului survine la o săptămână după ce Statele Unite ale Americii au informat oficial ONU în legătură cu decizia de a se retrage din Acordul pentru Climă de la Paris. Conform acordului semnat în 2015, statele membre s-au angajat să contribuie la încetinirea procesului de supraîncălzire, dar începând abia din 2020. SUA au renunţat să se implice în războiul cu încălzirea globală.

Weekend fierbinte, dar şi cu averse


    Orice fântână arteziană devine o oază pentru locuitorii marilor oraşe
Orice fântână arteziană devine o oază pentru locuitorii marilor oraşe

Sâmbătă, 12 august, va fi o zi de foc, chiar dacă după-amiază şi noaptea vor fi ploi torenţiale de scurtă durată. În Muntenia, în nordul şi în estul Olteniei, în sudul Banatului şi în cea mai mare parte a Moldovei şi a Transilvaniei, temperaturile vor fi între 35 şi 37 de grade. Pentru aceste zone, meteorologii ANM au emis „cod galben” de caniculă, între orele 9.00 şi 18.00.

Va fi „cod portocaliu” de arşiţă în judeţele Mehedinţi şi Dolj. Pe seară şi la noapte vremea va deveni instabilă în vest şi sud-vest, unde vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină. Cele mai afectate de furtuni vor fi judeţele din vestul ţării, unde este posibil să cadă până la 60 l/mp. Aici va fi „cod portocaliu” de ploi până duminică la prânz. Săptămâna următoare va începe cu vreme caldă, cu 30 – 33 de grade. (Marina Dohi)

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net