«Nu staţi la soare mai mult de 90 de minute pe zi!»

Ultima actualizare:
George Ţiplică, medic dermatolog
George Ţiplică, medic dermatolog

Atenţie cât timp staţi la soare! Medicii dermatologi spun că n-ar trebui să ne expunem mai mult de 90 de minute pe zi. În caz contrar, riscăm să facem cancer de piele.

Medicul dermatolog George Ţiplică spune că statul la soare este şi benefic, însă perioada de expunere nu trebuie să depăşească 90 de minute, pentru că radiaţiile ultraviolete se înmagazinează an de an şi nu se şterg din celule. Dacă stăm prea mult la soare, riscăm să facem melanom, acesta fiind responsabil de 4% din toate cancerele de piele, dar provocând 80% din decesele cauzate de cancerul cutanat. Dermatologul mai spune că protecţia solară trebuie să existe şi când mergem pe stradă la orele cu grad mare de radiaţii solare, nu doar când stăm la plajă. În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.


    George Ţiplică, medic dermatolog
George Ţiplică, medic dermatolog

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare la orele amiezii, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Specialiştii recomandă, de asemenea, în perioadele de caniculă, să consumăm zinic între 1,5 şi 2 litri de lichide (apă, ceai). Este necesar un pahar de apă la fiecare 15 - 20 de minute.Medicii sfătuiesc populaţia să consume în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben şi roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar cu apă.

Ne aşteaptă un weekend de foc

Nu scăpăm de caniculă nici în perioada următoare. În weekend va fi vreme foarte caldă în majoritatea zonelor. Vineri şi sâmbătă, temperaturile vor mai scădea cu un grad-două, în unele regiuni, însă, de duminică termometrele o iau din nou razna. Vineri se anunţă maxime de până la 38˚C în Moldova, în restul ţării variind între 30 şi 37˚C. Spre seară se anunţă furtuni în Moldova, Maramureş, Transilvania şi Crişana. Mâine, cel mai cald va fi în Banat-Crişana, unde maxima va atinge 38˚C. În restul ţării vor fi între 36 şi 37˚C. Duminică, în Muntenia şi Oltenia, maxima va fi de 39˚C, iar în Dobrogea şi Moldova, de 38˚C. În restul ţării se va mai răcori puţin.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net