Mai ţine iarna încă 6 săptămâni?

Ultima actualizare:

    Ieri au fost 14-18 grade în majoritatea judeţelor din sudul ţării
Ieri au fost 14-18 grade în majoritatea judeţelor din sudul ţării

Împachetăm bocancii de iarnă şi scoatem pardesiul de primăvară? Răspunsul este nu, dacă ar fi să ne luăm după o bine cunoscută tradiţie populară. Ieri, de ”Ziua Ursului”, a fost soare în aproape toată ţara, ceea ce ar însemna că primăvara se lasă aşteptată.

”Stretenie” sau ”Ziua Ursului”. Aşa este cunoscută în popor ziua de 2 februarie, când creştinii au sărbătorit ”Întâmpinarea Domnului”. Tradiţia spune că, în această zi, ursul iese din bârlog, fiind un fel de „meteorolog de serviciu”. Dacă afară e soare şi ursul îşi vede umbra, el se sperie şi intră la loc în bârlog să hiberneze, semn că frigul şi vremea urâtă vor mai dura şase săptămâni. Dacă nu, primăvara e foarte aproape. Ieri, a fost prima variantă. Adică soare şi temperaturi de primăvară în majoritatea judeţelor: 14 grade la Constanţa, Craiova, Alba sau Zalău, 15 grade la Timişoara, Dumbrăveni sau Braşov şi chiar 18 grade la Zimnicea! În aceste condiţii, cu siguranţă că ursul nu numai că şi-a văzut umbra, dar chiar a cam suferit de căldură, aşa că s-a grăbit să se întoarcă „la culcare”. ”Nu prea e de bine! Eu am crescut la ţară şi ştiu de la bunicii mei că dacă azi a fost cald şi soare, sigur vor mai veni ninsori şi viscole, chiar şi în martie. Până la începutul lunii aprilie nu vedem primăvară adevărată”, ne-a spus tanti Mariana, de 72 de ani, o pensionară din Bucureşti. Conform meteorologilor, în luna februarie, în toată ţara temperaturile vor fi peste media normală, excepţie făcând perioada 4-7, când va fi mai frig şi vor cădea precipitaţii.

Americanii cred în cârtiţa Phil

Şi americanii au un specialist meteo necuvântător. Din 1887, în ziua de 2 februarie a fiecărui an, cârtiţa e scoasă din bârlog, ca să-si caute umbra. Daca o vede, înseamnă că primavara se va lăsa aşteptată. De cele mai multe ori, Phil a anticipat iarna prelungită, lucru care s-a şi adeverit. Marţi, cârtiţa a anunţat că vine primăvara.

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net