De la costumul de baie la jacheta de ploaie: de ce s-a schimbat radical vremea

Ultima actualizare:

    Sâmbătă. În sudul ţării s-au  înregistrat 37-38 de  grade, astfel că tinerii  s-au bucurat din  plin de sărbătoarea  de Sfânta MariaFoto: Mediafax
Sâmbătă. În sudul ţării s-au înregistrat 37-38 de grade, astfel că tinerii s-au bucurat din plin de sărbătoarea de Sfânta MariaFoto: Mediafax

În doar trei zile, vremea s-a schimbat radical, de la caniculă la temperaturi de toamnă. De la “cod portocaliu” de căldură la “cod galben” de furtuni.

Am trecut, peste noapte, dintr-un anotimp, în altul. O trecere bruscă şi neaştep­tată. Dacă duminică erau şi 38 de grade în sudul ţării, ieri erau 18 grade în Capitală, valori obişnuite pentru sfârşitul lunii septembrie.

Schimbarea bruscă de vreme a fost cauzată de un val de aer rece care a coborât rapid din nordul Peninsulei Scandinave spre centrul continentului şi a ajuns şi în ţara noastră. Este “cod portocaliu” de ploi torenţiale în Germania, Ungaria, Italia, Serbia, Austria. Şi meteorologii români au prelungit avertizarea de furtuni, până  vineri noapte, în majoritatea judeţelor.

Ploi torenţiale vor avea loc în regiunile sud-vestice, apoi în jumătatea de sud a ţării, în zonele de deal şi de munte, iar în Muntenia, Dobrogea şi în sudul Moldovei, vântul va avea rafale de 55 km/h, informează ANM. În intervalul menţionat, vor fi mai ales averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi pe arii restrânse 35-40 l/mp, în 24 de ore.“Până în 24 august, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată, în care vor fi averse cu caracter torenţial. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 40 -50 l/mp, cu o probabilitate mai mare în nordul, centrul, estul şi sud-estul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte”, ne-a informat Elena Mateescu, director executiv ANM.


    Miercuri. Ieri, bucureştenii  au scos din şifoniere gecile de toamnăFoto: Dorin Constanda
Miercuri. Ieri, bucureştenii au scos din şifoniere gecile de toamnăFoto: Dorin Constanda

4 sfaturi să nu te îmbolnăveşti

Trecerea bruscă de la 38˚C la 20˚C ne-a prins nepregătiţi fizic, dar şi psihic, deşi ne bucurăm acum că putem să respirăm şi să dormim bine, spun medicii. Schimbarea bruscă este destul de periculoasă pentru copii, bătrâni şi bolnavi cronici. Specialiştii ne dau câteva sfaturi ca să traversăm cu bine acest început de toamnă.

  • Părinţii trebuie să îi îmbrace coresunzător pe copii. Să înlocuiască tricoul cu o bluză cu mânecă lungă.
  • Bătrânii ar trebui să evite expunerea îndelungată la frig şi umezeală. Din cauza acestora, mucoasa nazală se congestionează şi devine vulnerabilă la infecţii, cum ar fi guturaiul.
  • Când vremea se răceşte brusc, poate creşte tensiunea arterială, în special dimineaţă şi poate provoca crize anginoase, pentru cei care s-au confruntat cu angină pectorală şi infarct miocardic.
  • Variaţiile meteo pot influenţa în mod negativ un număr mare de persoane, declanşând dureri de cap, migrene, ameţeli, tulburări de echilibru, stări de slăbiciune şi apatie.

Miercuri. Ieri, bucureştenii  au scos din şifoniere gecile de toamnă
Miercuri. Ieri, bucureştenii au scos din şifoniere gecile de toamnă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Turmă de zimbri Romania. FOTO The Guardian
image
image
image
image
image
image
fructe si legume 1 jpg
Femeia care a stat 40 de ani langa Arsenie Boca  Povestea cutremuratoare a acesteia  Duhovnicul nu a lasat o sa se omoare 1 jpg
media 147912327094867400 jpg
simfonia apei sursa PMB 768x382 jpg
flori jpeg
cirese pixabay jpg
Janiel Verainer jpg
Elisabeta Movila png
image
actualitate.net
image
actualitate.net