Zâmbiţi, vă rog! Primiţi spor

Ultima actualizare:

    Bugetarii iau bonificaţii între 15 şi 50 %Foto: Marian Iliescu
Bugetarii iau bonificaţii între 15 şi 50 %Foto: Marian Iliescu

Bugetarii au fost consideraţi întotdeauna printre cei mai săraci angajaţi. Dacă salariul lor e unul modest, îi scapă de ruşine sporurile. Curtea de Conturi a descoperit, în ultima perioadă, vreo 40 de bonificaţii jenante.

Autorităţile publice locale s-au întrecut în a inventa stimultente care mai de care mai aberante. Atunci când pleacă în concediu de odihnă, au parte de spor pentru transport. Când se întorc la serviciu, mai primesc unul de acomodare la locul de muncă. Ca să aibă o ţinută decentă, alţi bani. Şi ca să zâmbească sau să nu primească şpagă sunt gratificaţi. Şi toamna este sărbătorită cu o primă. Bonificaţie pentru ziua locălităţii, pentru condiţii penibile de muncă, spor de xerox, de praf,  sporul pentru ochelari de protectie sau cel pentru reparaţii carosabil sunt alte stimultente descoperite de inspectorii de la Curtea Conturi, în urma verificărilor pe care le-au efectuat în ultimii ani.

Edilii inventează tot felul de bonificaţii

”Am fost în controale la instituţiile publice şi este adevărat că s-a constatat că există o imaginaţie debordantă în a inventa drepturi şi sporuri care eludează atât cadrul legal, cât şi o atitudine rezonabilă şi profesională din partea aparatului administraţiei publice locale. Au fost acordate drepturi salariale prin acordul sau contractul colectiv de muncă sau dispoziţii ori decizii ale ordonatorilor principali de credite. Le-am exclus, însă sunt primari care au atacat în instanţă decizia şi încă le acordă”, ne-au declarat surse din cadrul Curţii de Conturi. Primele aberante încep de la 15% şi ajung până la 50% din salariu. Spre exemplu, angajaţii Primăriei Buhuşi primesc 15% la salariu pentru uzura prematură a organismului şi efort fizic mare, în condiţii de microclimat, zgomot intens sau vibraţii. 

Alte stimulente aberante prin ţară

Spor de relaţii cu publicul, spor de ecran, spor de refacere a capacităţii de muncă,  primă pentru căsătorie, pentru ziua de naştere, spor de confidenţialitate (pentru şoferi), spor de mobilitate pentru consilierii juridici, spor pentru condiţii de încordare psihică, spor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, spor pentru ochelari de protecţie, pentru stres pentru fidelitate, mobilitate, loialitate, pentru limbi străine, spor de cască radio, spor de radiaţii cosmice, spor de zbor la joasă înălţime, spor de aviaţie, spor de condiţii grele de muncă, spor de periculozitate, spor de tratamente aviochimice, spor lunar de dificultate, spor pentru funcţie publică, indemnizatiile de hrană caldă, spor de dispozitiv, spor de seră, spor de ruşine, spor pentru complexitatea muncii, spor pentru aplicarea legilor fondului funciar sau pentru implementarea unor proiecte finanţate din fonduri europene. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net