Vii la magazin şi faci înconjurul planetei

Ultima actualizare:
Magazinele au etichete  speciale pentru marfa  românească
Magazinele au etichete speciale pentru marfa românească

Nu trebuie să faci înconjurul lumii ca să-ţi cumperi usturoi din China, ceapă din Egipt şi roşii din Italia, Spania sau Olanda. E suficient să intri într-un mare magazin şi găseşti produse de peste tot. Noi am dat la raft peste fructe şi legume care provin din 14 ţări.

Povestea agriculturii româneşti seamănă cu ”Prostia omenească” a lui Ion Creangă! Avem sere şi livezi cât vezi cu ochii. Mii de hectare, iar ţăranii noştri sunt renumiţi pentru producţia de fructe şi legume. Cu toate astea, importăm la greu. Produsele “Made in Romania” sunt puţine, ici-colo câte un sortiment. La Carrefour, spre exemplu, magazin care promovează fructele şi legumele autentic româneşti, doar 35% au crescut în pământul nostru, restul provin de unde nici cu gândul n-ai ajuns. În alte lanţuri, procestul este şi mai scăzut.

Roşiile sunt din Olanda, Italia, Spania, Turcia, cartofii din Franţa, Germania, ceapa din Egipt, Austria sau Olanda, vinetele din Spania, ardeii din Turcia, Polonia, Spania sau Olanda, usturoiul din China, conopida din Olanda. Până şi prazul lui Nea Mărin este olandez. De la ţăranii noştri găsim ceva cartofi noi, roşii de la un singur producător, castraveţi, ridichi, salată, ceapă verde şi pătrunjel. Şi fructele sunt de peste mări şi oceane. Perele din Italia şi Africa de Sud, merele din Italia, Spania, Grecia, Polonia, strugurii din Africa de Sud şi Costa Rica, iar căpşunile din Grecia sau Spania. Găsim şi de la noi ceva mere. De aceea, deputaţii din Comisia de agricultură au votat marţi Legea supermarketurilor, care prevede ca 51% din alimente să fie producţie românească - 20% locale şi restul regionale - şi să se ţină cont de lanţul scurt: producător-magazine, din schemă fiind scoşi distribuitorii. Iar ca ţăranii să poată să-şi vândă marfa la rafturile dichisite, se vrea şi eliminarea taxelor impuse de magazine. Numai taxa de intrare şi cea de raft ajung anual la 12.000 de euro, iar birurile continuă cu taxa pentru deschidere de magazin, servicii de reclamă în magazin, servicii de reclamă în pliant, servicii listare articol, sampling, taxă revistă, servicii promovare radio intern etc. Astfel că, în medie, un producător nu scapă fără a fi taxat cu cel puţin 20% din costul produsului pe care îl vinde.

”Hipermarketurile nu mai au voie să practice nici un fel de taxă, în afară de adaosul comercial. Punct! Aceste taxe îi făceau pe producătorii români să ţină preţul ridicat”, a declarat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de agricultură. Dacă legea va trece de Camera Deputaţilor, eliminarea taxelor va duce la o reducere a preţurilor cu până la 20%, spun surse din piaţă.


    Magazinele au etichete  speciale pentru marfa  româneascăFoto: Florin Şuler
Magazinele au etichete speciale pentru marfa româneascăFoto: Florin Şuler

De ce sunt mai ieftine produsele din import

Producătorii au explicat pentru Click!, care e motivul pentru care rafturile magazinelor abundă de produse străine. ”Sunt mai ieftine. Spre exemplu, producătorii polonezi  își permit să aducă la București cartofi cu 50 de bani/kg, pentru că statul lor subvenționează transporul până la noi. Supermarketul își adaugă 30 de bani și prețul final ajunge la 80 de bani/kg. În schimb, țăranul român vine din start cu cartofii la 1 leu/kg, plus TVA, tragi linie și e mai scump”, ne-a explicat Vasile Ignat, de la Satu Mare. Producătorul ne-a spus și de ce nu-i covine să fie scoși din schemă distribuitorii. ”Ei îmi dau banii jos, pe când Kaufland, cu care avem contract, face plata la 30 de zile”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net