Uite cum se dă examenul de licenţă în acest an!

Ultima actualizare:

Peste 100.000 de absolvenţi de studii superioare se pregătesc să dea examenul de licenţă. Ministerul Educaţiei a publicat metodologia după care vor fi organizate în acest an aceste teste finale pentru obţinerea diplomei de licenţiat. Click! vă spune totul despre sesiunile din 2016 şi 2017.

Examenele de licenţă se organizează şi se desfăşoară doar de către instituţiile de învăţământ superior acreditate. Acestea au un regulament propriu aprobat de senatul universitar şi publicat pe pagina de Internet a universităţii.

Universităţile acreditate aflate în perioada de monitorizare specială au dreptul să organizeze şi să desfăşoare examene de licenţă doar pentru absolvenţii proprii. 

Absolvenţii facultăţilor autorizate provizoriu susţin examen de licenţă/diplomă doar la universităţile acreditate care au programe de studii similare acreditate.

Cine poate da acest examen

  • Absolvenţii de învăţământ superior ai programelor de studii/specializărilor acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu existente, lichidate sau intrate în lichidare;
  • Absolvenţii care au promovat examenul de selecţie.

Când e necesar aviz special

  • În situaţia în care, la nivel naţional, într-un domeniu de licenţă există numai programe de studii universitare de licenţă/specializări autorizate să funcţioneze provizoriu, absolvenţii acestor programe susţin examenul de licenţă la instituţii de învăţământ superior acreditate care au programe de studii universitare de licenţă/specializări acreditate similare, stabilite de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.
  • În situaţii excepţionale, temeinic argumentate, o instituţie de învăţământ superior acreditată poate organiza examene de finalizare a studiilor universitare la specializări autorizate să funcţioneze provizoriu, unice în domeniul de licenţă din cadrul instituţiei respective, cu avizul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.
  • O instituţie de învăţământ superior acreditată organizează şi desfăşoară examen de licenţă/diplomă pentru absolvenţii proprii.
  • Instituţiile de învăţământ superior acreditate care organizează şi desfăşoară examen de licenţă pentru absolvenţii altor instituţii de învăţământ superior acreditate sau autorizate provizoriu, prevăd în regulamentul propriu un capitol distinct despre desfăşurarea acestor examene, inclusiv precizarea modalităţii acoperirii cheltuielilor.
  • Absolvenţii unei facultăţi acreditate se pot înscrie şi pot susţine examenul de licenţă la o altă facultate acreditată, cu aprobarea senatelor universitare ale celor două instituţii de învăţământ superior, după avizul consiliilor de administraţie.

În ce constă examenul

Examenul de licenţă constă în două probe:

  • Evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate;
  • Prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă.

Examenele de finalizare a studiilor se pot organiza în 3 sesiuni, în perioadele stabilite de senatele universităţilor, din care două sesiuni în anul universitar curent şi o sesiune în luna februarie a anului universitar următor.

Click! spune: Media de promovare a examenului de licenţă trebuie să fie cel puţin 6,00, iar fiecare probă trebuie notată cu note peste 5,00.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net