Tot mai mulţi copii au tulburări de comportament. Cum se manifestă şi ce le cauzează

Ultima actualizare:

    Copiii cu sindrom ATCP au tendinţa de a se retrage, sunt timizi sau, dimpotrivă, violenţi şi agitaţi
Copiii cu sindrom ATCP au tendinţa de a se retrage, sunt timizi sau, dimpotrivă, violenţi şi agitaţi

O echipă de psihologi români, împreună cu Itsy Bitsy FM, Asociația Părinților Isteți, susținuți de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție trag un semnal de alarmă și lansează un apel pentru informarea părinților cu privire la fenomenul care afectează din ce în ce mai mult copiii: sindromul ATCP (Angered Temper with Choleric Progression).

Acest sindrom se manifestă prin izolare, tendinţa de a se refugia în consum tehnologic, timiditate sau, la polul opus, crize de agresiune, violență față de cei din jur, nervozitate excesivă. Simptomele pot apărea la copiii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani. Cauza se pare că este, în primul rând, lipsa părintelui din viaţa copilului, lipsa de atenţie, prea puţin timp petrecut împreună. „Cele mai recente statistici vorbesc despre o Românie în care copiii sunt din ce în ce mai însingurați, fiind lipsiți de timpul și atenţia părinţilor sau chiar neglijați, inclusiv atunci când părinții sunt prezenți în viața lor. Datele arată că sunt peste 80,000 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate[1], iar 26% din aceștia au ambii părinți plecați și au rămas singuri acasă, în grija altor persoane”, spun psihologii.

Un alt studiu îngrijorător arată că 1 din 10 copii din România stau de vorbă cu părinții lor doar câteva minute într-o zi lucrătoare. Studiul a mai scos în evidenţă faptul că familiile „coexistă" sub acelaşi acoperiş, în loc să petreacă timp împreună, iar copiii au în camere propriul televizor, acces la internet şi telefon, astfel încât ei par să locuiască într-un imobil propriu. În plus, părinţii s-au plâns că erau prea obosiţi după orele de muncă şi că nici măcar nu prea vorbeau cu copiii lor atunci când ajungeau acasă.

„Din ce in ce mai mulți copii sunt violenți și simt nevoia să se impună în fața colegilor cu orice preț, îi ironizează și uneori devin și violenți la nivel verbal, fizic, dar mai ales emoțional.”, afirmă psihologul și psihoterapeutul Mirela Horumba.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
uscare par jpg
image png
moda in perioada comunista, expozitie la muzeul judetean olt   foto alina mitran (10) jpg
mihaela bilic instagram jpg
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net