Ţiganii din Sinteşti ''face'' manuale şcolăreşti. Culisele scandalului în care e implicat gigantul IT Siveco

Ultima actualizare:
Irina Socol
Irina Socol

Incredibil! O femeie de afaceri celebră s-a asociat cu mai mulţi romi din Sinteşti ca să fure statul cu 10 milioane de euro. Irina Socol, preşedintele companiei SIVECO România, trebuia să facă primele manuale digitale de clasa întâi.

Una dintre cele mai importante femei de afaceri de succes din Romania, Irina Socol (57 ani), a fost arestată pentru 29 de zile, dar riscă între 9 ani şi 15 ani închisoare într-un dosar de evaziune fiscală estimată la circa 10 milioane de euro. SIVECO, firma condusă de Irina Socol, a adus computere în fiecare şcoală din România, a realizat platforma care ne spune cine a luat Bac-ul şi cine a fost admis la liceu. Recent, a câştigat dreptul de a produce manualele digitale  pentru clasa întâi, o premieră în România.

Această femeie de succes pe patru continente a decis în 2009 să nu mai plătească impozite la stat şi s-a asociat cu un chimist, un fost ofiţer SRI şi un zugrav. În timp ce Nicuşor Dincă îi dădea cu bidineaua prin casă, lui Tiberiu Grabany i-a venit ideea să îi propună zugravului să facă mai multe firme fictive. Pentru bani, omul a acceptat să facă afaceri false cu programe de calculator.

Elevii de clasa întâi vor avea manuale digitale de la SIVECO
Elevii de clasa întâi vor avea manuale digitale de la SIVECO

În această afacere de evaziune fiscală concepută de Irina Socol au intrat şi mai mulţi romi din celebra comună Sinteşti, unii analfabeţi, care se ocupau cu fierul vechi. Ei au acceptat,  pentru un comision de 3%, să emită facturi false pentru că ar fi testat programe de calculator.

Localitatea Sinteşti este celebră pentru palatele romilor
Localitatea Sinteşti este celebră pentru palatele romilor

Procurorii spun că aceştia scoteau banii din conturi, îşi luau comisionul, iar restul îi trimiteau cu sacoşa la SIVECO. În felul acesta, firma apărea ca fără profit şi nu mai plătea impozit la stat.

Cine este Irina Socol


    Irina SocolFoto: Mediafax
Irina SocolFoto: Mediafax

În topul 200 femei de succes în afaceri, Irina Socol a înfiinţat firma SIVECO în urmă cu 22 de ani. A produs sute de proiecte pentru organizaţii din 22 de ţări, de pe patru continente. În 2013, SIVECO avea peste 1.400 de clienţi, o cifră de afaceri de 68 milioane euro şi o mie de salariaţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net