Telefonul mobil, prima mare sursă de microbi. Cum îl dezinfectezi corect

Ultima actualizare:

    Ai grijă să nu pătrundă umezeală în interiorul aparatului!
Ai grijă să nu pătrundă umezeală în interiorul aparatului!

Indiferent dacă porți mănuși sau mască, indiferent cu ce călătorești când ieși din casă și cât de atent păstrezi distanța socială, există un lucru „la purtător” considerat cea mai mare sursă de microbi: telefonul mobil. Acesta trebuie dezinfectat după fiecare ieșire afară. Reprezentanții STS au întocmit un ghid pentru curățarea echipamentelor IT în care explică ce substanțe se pot folosi în siguranță.

Haideți să facem un exercițiu de imaginație: din clipa în care ieși din casă (la serviciu, la cumpărături sau să plimbi cățelul) atingi butoane de lift, clanțe, uși, coșuri de cumpărături, bani și multe, multe altele. În secunda doi poți considera că ai mâinile contaminate. Dacă îți sună telefonul și îl scoți din buzunar să-l folosești, și el va fi compromis. Astfel, când revii acasă, următorul lucru pe care trebuie să-l faci, după ce te speli pe mâini este să-ți dezinfectezi telefonul. Cum se curăță corect un astfel de dispozitiv? Ne spun reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale.

  • Ia o cârpă moale, fără scame, umezește-o ușor într-o soluție de apă cu detergent și șterge suprafața echipamentului. Apoi folosește o cârpă absorbantă pentru a îndepărta soluția și a usca dispozitivul. Evită lavetele abrazive, prosoapele de bumbac sau de hârtie.
  • Nu lăsa umezeala să pătrundă în fante. Asigură-te că nu a rămas soluție în spațiile înguste folosind apoi un bețișor cu capete din bumbac.
  • Nu pulveriza niciodată soluție direct pe telefon.
  • Nu curăța niciodată afișajul ecranului cu o substanță care conține acetonă.
  • După această curațare, telefonul se va dezinfecta cu alcool izopropilic sau cu orice soluție pe bază de alcool având o concentrație de cel puțin 70%. Alcoolul nu trebuie aplicat niciodată direct pe dispozitiv, ci pe o lavetă subțire, specială pentru ochelari sau ecrane. Efectele anumitor substanțe chimice și vaporii acestora pot avea efecte dăunătoare asupra materialelor plastice și a plăcilor metalice.
  • Nu folosi înălbitor, solvenți, substanțe de curățat geamuri sau pentru uz casnic, substanțe abrazive, agenți care conțin apă oxigenată sau spray-uri de curățare pulverizate direct pe echipament, pentru a curăța sau a dezinfecta dispozitivul.
  • Nu pulveriza niciodată substanța de curățare direct pe ecran deoarece poate să pătrundă în interiorul ecranului și să îl deterioreze.

La fel se curăță și de dezinfecteză laptopul, tableta și PC-ul. Înainte de a te apuca de treabă, asigură-te că echipamentul este oprit și/sau deconectat de la sursa de alimentare.

De asemenea, când te întorci acasă de la serviciu sau de la cumpărături, nu uita să-ți dezinfectezi și portofelul, cardul, geanta și cheile. Sunt obiecte pe care le-ai atins cu mâinile contaminate și care sunt purtătoare de microbi.

Atenție și la inele, lănțișoare și cercei! Pot fi surse de infectare cu noul coronavirus, deoarece acesta rezistă pe suprafețe de metal până la 5 zile. Trebuie spălate bine și dezinfectate sau, cel mai bine, renunță la ele în aceste vremuri.

Cât rezistă coronavirusul pe suprafețe

Potrivit unui infografic postat pe pagina de socializare „Suntem cadre medicale”, nu există dovezi că noul coronavirus se poate transmite prin mâncare și apă. În schimb, rezistă până la 5 zile pe metale (mânere, bijuterii, tacâmuri), pe sticlă (pahare, oglindă, geamuri), pe ceramică (veselă, căni) și pe hârtie (reviste, ziare, chitanțe, bani). Pe lemn (mobilier, podele, balustrade) virusul rezistă 4 zile. Pe plastic (scaune, butoane) și pe inox (frigidere, tigăi, robinete, bare și balustrade) poate rezista 2-3 zile. O zi poate sta pe carton (ambalaje, cutii), între 2 și 8 ore pe aluminiu (doze de suc, ambalaje de mâncare) și 4 ore pe cupru (monede, vase de gătit).

În ceea ce privește temperatura exterioară, s-a decoperit că noul coronavirus e foarte rezistent la temperaturi scăzute (supraviețuiește 28 de zile la 4 grade Celsius), în timp ce pe caniculă poate rezista până la 6 ore.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net