TIMBRUL DE MEDIU se va plăti o singură dată

Ultima actualizare:

În şedinţa de Guvern de ieri, ministrul mediului Rovana Plumb a prezentat proiectul noului "timbru de mediu", care va înlocui actuala taxă auto.

Acesta va fi plătit o singură dată pe toată durata de funcţionare a maşinii, indiferent de câte ori aceasta va fi vândută ulterior. Timbrul de mediu va fi aplicat numai maşinilor tip M1 (destinate transportului de persoane care au, în afara scaunului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune), nu şi celorlalte tipuri de vehicule, precum tiruri, autocare sau microbuze, pentru care va fi achitată în continuare actuala taxă auto.

Emisia de dioxid de carbon va fi luată în calcul integral la stabilirea valorii timbrului de mediu, spre deosebire de sistemul actual în care este calculată şi cilindreea. De asemenea, în continuare se va ţine cont şi de cota de depreciere a maşinii. "Intenţia este să aplicăm principiul conform căruia «poluatorul plăteşte». Acum, pentru maşinile vechi şi foarte vechi este percepută o taxă aberantă, ceea ce creează un blocaj în achiziţionarea de maşini mai puţin poluante", a declarat, agenţiei Mediafax, ministrul Rovana Plumb.

Prin noul sistem de calcul, cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi totuşi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că acest tip de maşini mai are o durată scurtă de funcţionare şi, deci, va polua pentru un interval mai mic. „Ideea este ca oamenii să-şi cumpere alte maşini mai noi şi mai puţin poluante, fără să-i punem să plătească taxe de cinci ori decât valorează cele pe care le au deja", a spus şi premierul Ponta.

Proiectul va intra în dezbatere publică după ce va trece de Guvern, probabil săptămâna viitoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
itp 1024x681 jpg
Peste alb jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
banner pensii png
piata gorjului jpg
poarta spre lumea de dincolo siberia jpg
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net