Şereş şi Nagy, la zdup pentru trădare şi spionaj

Ultima actualizare:
Ministrul şi-a ascuns averea  dobândită ilegal în spatele  darului de nuntă. El s-a  însurat cu Lorina Pop în 2006
Ministrul şi-a ascuns averea dobândită ilegal în spatele darului de nuntă. El s-a însurat cu Lorina Pop în 2006

Foştii miniştri Codruţ Şereş şi Nagy Zsolt îngroaşă numărul demnitari care ajung la puşcărie. Aceştia au fost condamnaţi ieri, la 4 ani şi 8 luni, respectiv la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care procurorii de la Criminalitate Organizată îi acuză de trădare şi spionaj.

Pedepse grele pentru fapte de spionaj, trădare, transmitere de secrete, privatizări ilegale. Este pentru prima oară, după 1990, când sunt condamnate persoane cu funcţii înalte în stat pentru astfel de fapte. Dosarul Privatizărilor Strategice a început acum şase ani şi a avut până acum 78 de termene. Iată că ieri, Curtea Supremă a dat sentinţe grele făptaşilor, printre care Codruţ Şereş, fost ministru al economiei, şi Nagy Zsolt, fost ministru al comunicaţiilor.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 - 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect beneficii materiale, scrie Mediafax. De altfel, în 2006 Codruţ Şereş s-a şi însurat cu băimăreanca Lorina Pop, fiica fostului său consilier personal, Ioan Pop. Potrivit declaraţiei de avere depuse la eliberarea din funcţia de ministru, la un lună după nuntă, conturile lui Şereş erau cu 2,4 miliarde lei vechi mai “grase”. El a pus totul pe seama nunţii bănoase.

În total, nouă persoane din dosar vor sta 75,6 ani după gratii pentru că au comis activităţi penale în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, privatizarea CN Poşta Română.

Codruţ Şereş şi Nagy Zsolt s-au predat la IPJ Ilfov, ieri, în jurul orei 15.00. După ce vor ajunge în penitenciar, vor sta 21 de zile în carantină, după care se va stabili regimul şi locul de detenţie. În acest dosar complicat, au fost mai fost condamnaţi un cetăţean turc, un ceh, un american de origine rusă, un bulgar. Aceştia au avut acces la informaţii clasificate în mai multe privatizări şi contracte de consultanţă făcute cu Ministerul Economiei şi al Comerţului. Vadim Benyatov Don, consultant american de origine rusă, a fost arestat în 2007, pentru două luni, iar imediat cum a putut a părăsit ţara. Acum a fost condamnat la 10 ani pentru spionaj. Un alt personaj cheie a fost bulgarul Stamen Stanchev, condamnat acum la 11 ani pentru spionaj, iar cehul Michael Susak va sta la puşcărie 10 ani pentru complicitate la spionaj.


    Ministrul şi-a ascuns averea  dobândită ilegal în spatele  darului de nuntă. El s-a  însurat cu Lorina Pop în 2006
Ministrul şi-a ascuns averea dobândită ilegal în spatele darului de nuntă. El s-a însurat cu Lorina Pop în 2006

Codruţ Şereş -  5 ani, pentru aderare, 6 ani pentru trădare, achitat pentru trădare prin transmitere de secrete. Execută 6 ani.Nagy Zsolt - 5 ani, pentru aderare la un grup infracţional.Michael Susak - 10 ani, pentru complicitate la spionaj, 4 ani si 10 luni pentru grup - execută 10 ani.Mircea Florea - 4 ani şi 10 luni, aderare la grup şi 9 ani şi sase luni pentru spionaj.Mustafa Oral - 5 ani, pentru iniţiere grup infracţional.Mucea Dorinel - 5 ani, iniţiere grup si 6 ani trădare prin transmitere de secrete. Execută 6 ani.Radu Donciu - 6 ani, aderare, 7 ani trădare secrete. Execută 7 ani.Vadim Benyatov - 4 ani şi 10 luni, aderare. Va executa 10 ani pentru spionaj.Stamen Stanchev - 4 ani şi 10 luni, pentru aderare, 11 ani spionaj.

La puşcărie se află acum alţi foşti ministri, acuzaţi de corupţie: Relu Fenechiu fost ministru al trasporturilor -5 ani, George Copos, fost ministru pentru IMM -3 ani şi 8 luni, Sorin Pantiş, fost ministru al comunicaţiilor -7 ani, Ioan Avram Mureşan, fostul ministru al agricuturii – 7 ani. O lungă listă de foşti demnitari este în anchetă sau chiar au fost condamnaţi, dar au făcut apel.

Monica Iacob Ridzi
Monica Iacob Ridzi

Fostul ministru al tineretului şi sportului, Monica Iacob Ridzi, se află în faza apelurilor. Prima instanţă a condamnat-o la 5 ani de închisoare, la începutul anului 2014, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Naţională a Tineretului.

Miron Mitrea
Miron Mitrea

Miron Mitrea, fost ministru al transporturilor, a fost condamnat în 15 octombrie 2014 la doi ani de închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat că a luat mită 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale din Voluntari. Decizia a fost contestată şi urmează un nou termen de judecată.

Numele grele sunt cercetate în dosarul Microsoft: fostul ministru al învăţământului Ecaterina Andronescu, fostul ministru al comunicaţiilor Valerian Vreme, fost ministru al comunicaţiilor Dan Nica, foştii ministri ai educaţiei Daniel Funeriu şi Alexandru Athanasiu, fostul ministru de finanţe Mihai Tănăsescu, fostul ministru al comunicaţiilor Gabriel Sandu.

Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu

Dan Nica
Dan Nica

Aceştia sunt acuzaţi de fapte de corupţie legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft.

Fostul ministru al justiţiei Tudor Chiuariu este urmărit penal în dosarul în care este arestat preventiv Viorel Hrebenciuc privind retrocedări de suprafeţe mari de pădure. El ar fi cerut bani în schimbul unei intervenţii la prefectul de Bacău pentru retrocedarea unei suprafeţe de pădure.

În luna septembrie 2013, procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale faţă de fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, în dosarul în care este acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale.

Tudor Chiuariu
Tudor Chiuariu

Adriean Videanu
Adriean Videanu

În acelaşi dosar este cercetat şi Varujan Vosganian, fost ministru al economiei.

Varujan Vosganian
Varujan Vosganian

Dan Voiculescu rămâne cu condamnarea de zece ani de închisoare primită în dosarul privatizării ICA, după ce instanţa supremă i-a respins, ieri, recursul în casaţie, scrie Mediafax. Omul de afaceri a epuizat astfel toate căile de atac a sentinţei. Hotărârea este definitivă. Având în vedere că Dan Voiculescu a împlinit 68 de ani, el va putea beneficia de reducerea pedepsei, iar dacă va scrie cărţi ar putea ieşi în mai puţin de patru ani. Avocatul lui, Gheorghiţă Mateuţ, susţine că a sesizat CEDO.

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu

Alin Cocoş, şi mama lui, Olguţa Chiriac, s-au prezentat ieri la DNA pentru a fi audiaţi într-un dosar al Alinei Bica, desprins din cel privind retrocedarea ilegală de teren, scrie Mediafax. Fiul omului de afaceri Dorin Cocoş a fost chemat în calitate de martor, iar mama lui, prima soţie a omului de afaceri, a dat declaraţii în acelaşi caz. În rechizitoriu procurorilor, este redată declaraţia unui fost consilier ANRP, care susţine că Alin Cocoş este beneficiar al unor dosare de despăgubire.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
munte pixabay jpg
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net