Se reia producția de vaccinuri la Institutul Cantacuzino?

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Institutul Cantacuzino a produs înainte de 1990 şapte vaccinuri, însă dacă se va relua producţia în doi - trei ani, unitatea ar putea fabrica doar două, şi anume vaccinul BCG (antituberculos) şi vaccinul Gripal, a declarat pentru News.ro profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. El a adăugat că, eventual mai târziu, institutul ar mai putea produce vaccinurile Difteric şi Tetanic.

Potrivit lui Rafila, vaccinul variolic a fost produs până în 1979 când, graţie vaccinării, boala a fost eradicată, aşa încât s-a oprit şi fabricarea lui, în timp ce vaccinul difterotetanic pertusis (DTP) era făcut pentru două dintre componentele celulare, respectiv diftero şi pertusis la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, iar componenta tetanică în laboratoarele din Iaşi.

Alte vaccinuri realizate la Institutul Cantacuzino din programul naţional de imunizare erau vaccinul rujeolic simplu, vaccinul polio, care se făcea pe culturi celulare din rinichi de maimuţă adusă din Indonezeia şi care a fost opera profesorului Andrei Combiescu, precum şi vaccinul BCG (antituberculos), a precizat Rafila pentru news.ro.

Acesta a precizat că, în prezent, Institutul Cantacuzino are în funcţiune laboratoare de referinţă, unde se face diagnosticul în focare de infecţie care supraveghează evoluţia bolilor infecţiose la nivel naţional, adăugând că este posibilă, în câţiva ani, reluarea producţiei de vaccin BCG şi Gripal, iar ulterior Difteric şi Tetanic.

image
image
image
image
image
image
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net