Românii din Marea Britanie: «Va trebui să ne căutăm de lucru în altă parte»

Ultima actualizare:

    Răzvan Ionaşcu  (32 de ani)  este inginer IT
Răzvan Ionaşcu (32 de ani) este inginer IT

Votul dat de britanici pentru ieşirea din Uniunea Europeană îi îngrijorează mult pe românii stabiliţi în Regatul Unit. Sunt oameni care muncesc şi trăiesc acolo de câţiva ani. Unii se gândesc deja la varianta părăsirii Marii Britanii şi chiar la întoarcerea acasă.

Decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană a produs tulburare în comunitatea românească din Marea Britanie. Românii sunt consternaţi de rezultatul referendumului şi se aşteaptă la ce-i mai rău în perioada care urmează. Răzvan Ionaşcu, un român de 32 de ani, din Galaţi, este inginer IT. Trăieşte de câţiva ani în Portsmouth şi spune că viitorul a devenit, dintr-odată, nesigur. “Suntem consternaţi cu toţii. Nimeni nu se aştepta la o victorie a taberei anti-UE, aşa că suntem într-un mare haos”, spune Răzvan. Despre comunitatea românilor, tânărul spune că există deja “o certitudine că va trebui să ne căutăm de lucru în altă parte. Dacă referendumul va fi validat, toate drepturile de şedere ale românilor se pierd. Cei care au mai puţin de cinci ani de rezidenţă în UK trebuie să plece sau vor fi expulzaţi. Este un coşmar”, a declarat, pentru “Adevărul”, Răzvan Ionaşcu.

La rândul său, Mădălin Pop (27 de ani), un sătmărean care munceşte în Anglia de şapte ani, spune că el şi soţia sa se pregătesc să vină acasă dacă Marea Britanie va implementa măsuri restrictive pentru imigranţi. “Dacă e aşa cum se spune şi reglementările economice se vor schimba pentru cei care nu sunt englezi, atunci chiar nu mai are rost să stăm. Ne pregătim bagajele şi venim acasă”, afirmă Mădălin Pop.Şi focşăneanul Gabriel Chelaru (38 de ani), profesor de Limba franceză la o şcoală primară din Londra, este îngrijorat: “Toată lumea e cu nervii la maximum. Profesional, nu ştiu încă cum voi fi afectat”.

Izgoniţi din Anglia pentru că nu au cetăţenie

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) anunţă că mulţi români care muncesc în Regat se plâng că sunt trataţi foarte rău după Brexit. “Unii mi-au povestit că au fost agresaţi şi li s-a spus să plece în ţara lor dacă nu au cetăţenie engleză. Este foarte important ca autorităţile din România să ia în serios situaţia acestei comunităţi şi să apere drepturile ei”, a declarat Daniel Tecu, preşedinte FADERE. Potrivit acestuia, în Marea Britanie locuiesc peste 300.000 de români.

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net