Se apropie «Rabla 2014». Te bagi?

Ultima actualizare:

    Pregăteşte-ţi "băbuţa"! Începe Rabla 2014
Pregăteşte-ţi "băbuţa"! Începe Rabla 2014

Va mai dura cel puţin o lună până va începe programul „Rabla2014”, dar Ministerul Mediului a decis deja câte hârburi vor fi primite la fier vechi, cât va fi tichetul valoric şi cine le primeşte.

Nu prea a mers anul trecut programul „Rabla” pentru că românii nu se mai gândesc să îşi cumpere maşină nouă, ci cum să economisească bani. Au fost 20.000 de hârburi acceptate anul trecut, inclusiv pentru firme şi instituţii, iar pentru 2014, este buget pentru tot atâtea maşini vechi, informează Ministerul Mediului.

O noutate propusă pentru 2014 este care înscrierea prorietarilor de maşini vechi, cu o vechime mai mare de 8 ani. Este alocat un buget pentru 20.000 de tichete valorice, a câte 6.500 de lei, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.

Aşadar, în program vor intra şi autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani, faţă de 10 ani ca până acum.

Pentru prima dată, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie distribuite electronic, în sistemul informatic al Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), dealerilor validaţi în program, şi nu colectorilor ca până în acum.

Persoanele fizice se vor înscrie în program direct la dealer şi vor merge ulterior să îşi caseze maşina la un colector validat. Ei vor trebui apoi să prezinte dealerului dovada casării pentru a cumpăra maşina aleasă cu reducere.

Nu este însă obligatoriu ca persoana care îşi casează maşina să şi cumpere una nouă, de reducere putând beneficia oricine are voucher.

Pentru încurajarea cumpărării de maşini ecologice, hibrid sau electrice, se va acorda, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei pentru: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100g/km sau achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Tichetele alocate pentru persoanele fizice vor fi distribuite pe fiecare judeţ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidenţele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

La nivelul fiecărui judeţ, vor fi repartizate în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor/dealerilor validaţi şi situate în respectiva unitate teritorială.

Vor fi patru etape

Pentru persoanele fizice, sesiunea de finanţare va fi organizată, potrivit proiectului, în patru etape, fiecare etapă având o durată de câte 60 zile.

În prima etapă, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare judeţ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidenţele DRPCIV.

În a doua etapă, tichetele aferente fiecărui judeţ rămase neutilizate, precum şi cele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere, vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validaţi din respectiva unitate teritorială.

În a treia etapă, tichetele rămase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producătorilor validaţi din judeţul respectiv. În această etapă, orice producător validat poate ceda tichetele alocate în favoarea unui alt producător validat, cu obligaţia de a informa, în prealabil, AFM.

În ultima etapă, tichetele rămase se vor împărti în mod egal, între punctele de lucru. Pot participa doar producătorii validaţi care, în etapa a treia, au consumat toate tichetele alocate.

În cazul în care la sfârşitul ultimei etape vor rămâne tichete neutilizate, acestea vor fi anulate.

Proiectul de Ghid de finanţare pentru programul Rabla 2014 este în dezbatere publică pe site-urile Ministerului Mediului şi AFM timp de 10 zile.

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net