Ponturi ca să faci faţă cu bine zilelor geroase

Ultima actualizare:

    La altitudini mari, temperaturile au coborât, în prima zi a anului, până la -23 de grade Celsius la Vârful Omu şi -21 de grade Celsius la Obârşia Lotruluifoto: Mediafax
La altitudini mari, temperaturile au coborât, în prima zi a anului, până la -23 de grade Celsius la Vârful Omu şi -21 de grade Celsius la Obârşia Lotruluifoto: Mediafax

Până acum iarna a fost blândă cu noi! De ieri însă, gerul a pus stăpânire pe România. Meteorologii au emis o atenţionare meteorologică de ninsori, intensificări ale vântului şi temperaturi scăzute, valabilă până azi, în zece judeţe. Mai mult, codul galben de ninsori ar putea fi prelungit. Iată câteva trucuri ca să faci faţă gerului!

Schimbaţi-vă dieta în aceste zile! Puteţi mânca puţin mai gras decât de obicei (mai mult unt, caşcaval, smântână, lapte, carne de porc un pic împănată, etc.) şi puţin mai dulce.  Consumaţi zilnic nuci sau alune. Între mese, mâncaţi circa 40 de grame (un pumn) de nuci sau alune neprăjite şi nesărate. Acestea conţin seleniu care întăreşte sistemul imunitar.Alcoolul e strict interzis în zilele geroase întrucât acesta dilată vasele periferice. Dacă la început ai senzaţia că te încălzeşti, în scurt timp corpul începe să piardă multă căldură şi se poate ajunge la degerături.Beţi două căni de ceai verde călduţ, pe zi.Acoperiţi-vă capul, gâtul şi urechile. Alege modele de căciuli care să-ţi acopere în întregime capul şi urechile. Şepcile şi pălăriile nu sunt indicate pe ger. Acoperă-ţi gâtul cu un fular sau cu o eşarfă groasă. Nu uitaţi de mănuşi!Între mese, mâncaţi fructe şi legume proas­pete. Acestea conţin fibre şi antioxidanţi şi asigură o digestie corespunzătoare.Purtaţi o încălţăminte etanşă, cu talpă groasă, ca să nu vă udaţi la picioare.Consumaţi cereale integrale, ele sunt o sursă bogată de energie.Îmbrăcaţi-vă cu haine “în straturi”: maiou, tricou, bluză pe corp, pulover. Hainele suprapuse păstrează aerul în interior, acesta se încălzeşte de la temperatura corpului tău şi, astfel, nu vei suferi de frig.Purtaţi haine din lână (şosete, pulovere). Lâna este cel mai bun „încălzitor” în materie de haine.

Cea mai mică temperatură: -21 grade Celsius la Bucin

Cele mai scăzute temperaturi ale acestei ierni în zonele locuite, de -20 de grade Celsius, au fost înregistrate, ieri dimineaţă, în judeţul Harghita, la Miercurea Ciuc, Joseni şi Topliţa, iar la staţia meteo Bucin termometrele au arătat o minimă de -21 de grade Celsius. În judeţul Covasna s-au înregistrat valori termice minime între -17 grade Celsius la Întorsura Buzăului şi -15 grade la Sfântu Gheorghe, iar la Sibiu, la Braşov, la Câmpeni şi la Târgu Mureş au fost, ieri dimineaţă, -16 grade Celsius, potrivit Mediafax. La altitudini mari, temperaturile au coborât, în prima zi a anului, până la -23 de grade Celsius la Vârful Omu, -21 de grade Celsius la Obârşia Lotrului şi -20 de grade la Stâna de Vale, iar vântul a suflat cu putere în zonele înalte, spulberând şi diminuând stratul de zăpadă.

Flash iarnă

Ai probleme din cauza vremii? sună aici! Primăria Bucureşti pune la dispoziţia cetăţenilor două numere de telefon pentru semnalarea eventualelor probleme generate de îngheţ sau ninsoare, dar şi a prezenţei în stradă sau scări de bloc a persoanelor fără adăpost, pentru a fi duse la centrele sociale. Numerele sunt 0800.800.868 şi 021 9844.

Trenuri întârziate, din cauza unor şine fisurate.

 Meteorologii au emis cod galben  de ninsori pentru zece judeţe  din sudul ţării
Meteorologii au emis cod galben de ninsori pentru zece judeţe din sudul ţării

Din cauza gerului, linia ferată dintre Buzău şi Făurei s-a fisurat în două locuri. Mai exact, pe secţia de cale ferată 702, între gara Buzău-Sud şi Cilibia, dar şi între Făurei şi C.A. Rosetti, pe firul 1. Circulaţia trenurilor în zonă a fost restricţionată pentru o vreme.SABI: “Cardiacii nu trebuie să stea în ger”Oamenii sunt sfătuiţi ca în aceste zile geroase să nu stea mult afară fără o îmbrăcăminte adecvată, iar cei cu suferinţe cardiace şi respiratorii să evite deplasările şi să respecte cu stricteţe recomandările medicilor, transmite Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov (SABI). “O atenţie specială trebuie acordată şi persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii. În plus, cei care au în vecinătate persoane singure sunt rugaţi să le facă cel puţin o vizită pe zi în aceste zile geroase”, a declarat Alis Grasu, managerul SABI, scrie Mediafax.

Sudul ţării, sub cod galben de ninsori şi ger

Stabilopozii au fost îmbrăcaţi în  haine de gheaţă la Constanţa
Stabilopozii au fost îmbrăcaţi în haine de gheaţă la Constanţa

Meteorologii au emis o atenţionare de cod galben de ninsori, intensificări ale vântului şi temperaturi scăzute pentru zece judeţe din sudul ţării, valabilă până azi la ora 12.00. Potrivit acestora, ninsorile se vor extinde dinspre sud-vestul extrem al ţării şi vor cuprinde treptat regiunile sudice, iar stratul de zăpadă nou depus va fi de aproximativ 10 cm. În Oltenia şi vestul Munteniei vântul va avea intensificări temporare, atingând la rafală 50 - 55 km/h, iar în sudul Banatului 60 - 70 km/h, viscolind zăpada, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Atenţionarea vizează judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi jumătatea sudică a judeţelor Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa. Vremea se va menţine geroasă în majoritatea regiunilor, iar în estul Transilvaniei şi în nordul şi centrul Moldovei, temperatura aerului va coborî local sub -15 grade. Mai mult, ANM ar putea prelungi codul galben de ninsori pentru sudul ţării, deşi viteza vântului va scădea şi vor creşte temperaturile, de la -12 grade la Bucureşti la -6 grade, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu.


    Stabilopozii au fost îmbrăcaţi în  haine de gheaţă la ConstanţaFoto: Romania TV
Stabilopozii au fost îmbrăcaţi în haine de gheaţă la ConstanţaFoto: Romania TV

Tot acesta a mai precizat că de mâine după-amiază vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, iar în Oltenia şi Banat va apărea polei, potrivit România TV. La Constanţa, la -10 grade, valurile au îmbrăcat stabilopozii în “broderii” de gheaţă. Cei care au îndurat vântul tăios şi s-au plimbat pe faleza de la Cazinou au putut admira peisajul glacial pentru prima oară în această iarnă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
colaj jpg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (14) jpg
euro valuta bani pixabay jpg
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net