Nu opreşti la barieră? Vei plăti până la 2.500 de lei amendă

Ultima actualizare:

Creşterea salariului minim pe economie de la 1.050 de lei la 1.250 de lei începând cu 1 mai e pentru toată lumea un motiv de bucurie. Ne cresc veniturile, însă, odată cu ele, din păcate, creşte şi punctul de amendă pentru şoferii care nu respectă legea în trafic. Astfel, de luna viitoare, cele mai mici amenzi vor fi de 250 de lei, iar cele mai mari vor ajunge la 2.500 de lei pentru persoanele fizice.

Un punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie. Dacă de la 1 mai salariul ajunge la 1.250 de lei, atunci punctul de amendă va fi de 125 de lei. 

Clase de sancţiuni şi amenzi contravenţionale

  • Clasa I: 2 sau 3 puncte de amendă, adică între 250 şi 375 de lei;  
  • Clasa a II-a: 4 sau 5 puncte de amendă, adică între 500 şi 625 de lei;  
  • Clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte de amendă, adică între 750 şi 1.000 lei; 
  • Clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte de amendă, adică între 1.125 şi 2.500 lei; 
  • Clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte de amendă (pentru persoanele juridice), adică între 2.625 şi 12.500 lei. 

Nu semnalizezi? Vei plăti până la 375 de lei -  Şoferii care nu semnalizează atunci când pleacă de pe loc sau schimbă direcţia de mers vor plăti cel mai mult 375 de lei. Aceeaşi sancţiune, plus două puncte de penalizare, vor primi şi cei care vorbesc la telefonul mobil în timp ce conduc, fără a avea instalat dispozitivul hands-free. Cu aceeaşi sumă de bani ai putea fi sancţionat şi dacă nu porţi centura de siguranţă sau depăşeşti viteza legală admisă cu 10-20 km/oră.

Până la 625 de lei dacă treci pe roşu – Neacordarea de prioritate pietonilor se încadrează în clasa a doua de sancţiuni şi te va costa scump: până la 625 de lei amendă şi suspendarea permisului timp de 30 de zile. La fel vor fi sancţionaţi şi şoferii care trec pe culoarea roşie a semaforului, depăşesc coloanele de maşini aflate la stop, nu au maşina echipată cu trusă medicală, stingător şi triunghi reflectorizant sau depăşesc viteza legală admisă cu 21-30 km/oră. 

Eşti vitezoman? Vei plăti până la 1.000 de lei – Amenzi de la 750 de lei la 10.000 de lei vor plăti şi şoferii care conduc cu permisul auto expirat, dar şi a căror maşină prezintă defecţiuni la sistemul de iluminare sau avertizare sonoră. Pe lângă aceşti bani, ei vor primi şi patru puncte de penalizare dacă depăşesc viteza legală admisă cu 31-40 km/oră. Cu buzunarele goale vor rămâne şi cei care nu respectă regulile privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea pe roşu, dacă din această cauză s-a produs un accident rutier cu pagube materiale, dar fără victime. 

Conduci băut? Plăteşti cea mai mare amendă – Şoferii care au impresia că pot conduce chiar dacă au băut puţin înainte vor avea o mare surpriză: amenzile urcă şi până la 2.500 de lei. Asta, cu condiţia ca fapta să nu constituie infracţiune. Pe lângă bani îşi vor pierde şi permisul de conducere pentru 90 de zile. Însă amenzi între 1.125 şi 2.500 de lei (clasa a IV-a de sancţiuni) vor plăti şi cei care circulă cu ITP-ul expirat, conduc iarna cu anvelope de vară, depăşesc viteza legală admisă cu 41-50 km/oră, conduc autovehicule cu defecţiuni grave ale sistemului de frânare sau ale direcţiei, ori care nu opresc în dreptul barierelor la trecerea cu cale ferată, când acestea coboară sau sunt deja coborâte. 

Persoanele juridice, amenzi până la 12.500 lei – Atenţie! Amenzile de circulaţie pentru persoanele juridice care încalcă legislaţia rutieră se încadrează în clasa a V-a de sancţiuni şi sunt cuprinse, începând cu 1 mai, între 2.625 şi 12.500 de lei.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net