Nu-l certa dacă a luat notă mică la Evaluare!

Ultima actualizare:

    Elevii care au absolvit clasa a VIII-a au trecut  prin “focurile”  Evaluării Naţionale
Elevii care au absolvit clasa a VIII-a au trecut prin “focurile” Evaluării Naţionale

Vineri (26 iunie) se afişează rezultatele la Evaluarea Naţională 2015, în cazul elevilor de clasa a VIII-a. Este un hop important în viaţa lor şi decisiv în alegerea liceului. Însă, indiferent de nota obţinută, nu-l certa, nu-l pedepsi!

În cazul în care copilul a obţinut un rezultat bun, e cazul să deschideţi şampania! Lăudaţi-vă copilul, valorizaţi-l şi oferiţi-i recompensa promisă, dacă e cazul. În această pauză de studii mergeţi într-o vacanţă mai deosebită, nu tot la ţară, la bunici. Toate acestea nu trebuie prezentate sub formă de răsplată pentru faptul că a învăţat bine, vă sfătuieşte psihologul Mihaela Vintilă. „Copilul e bine să ştie că a muncit pentru el, pentru viitorul lui, nu pentru părinţi, nici pentru o răsplată anume. Răsfăţul şi atenţia de care se bucură în această perioadă vor fi doar rezultatul unei bucurii în familie”, spune specialistul.

Îl mai puteţi răsplăti cu nişte bani de buzunar, să petreacă şi el cu prietenii la un suc, şi nu uitaţi să oferiţi un buchet de flori profesorului care a contribuit substanţial la educarea elevului.

În familia celor care au obţinut o notă proastă nu e motiv de bucurie. Dar nici de plânsete, certuri şi ameninţări. Cei mai mulţi copii se simt oricum vinovaţi şi trec prin momente grele, poate, cei mai sensibili se gândesc chiar la gesturi necugetate. Tu, ca părinte, trebuie să-l susţii necondiţionat, să-l încurajezi, să simtă în tine un sprijin. În definitiv, poate a fost şi vina ta, că nu te-ai implicat mai mult şi nu te-ai interesat din timp de situaţia lui şcolară. „Spune-i doar că nu a muncit suficient şi că doar munca şi seriozitatea îl vor duce către succes. Dar, acum, faptul e consumat, mergi înainte! Nu sunt de acord să-l închizi în casă toată vara, să renunţi la vacanţă. Are nevoie de o pauză. Dozează-i munca treptat şi amână-ţi promisiunile făcute iniţial către el până când îşi remediază situaţia”, te sfătuieşte psihologul Mihaela Vintilă.

Ce să faci dacă îl vezi depresiv

Elevii foarte afectaţi de eşecul la Evaluare sunt trişti, tot mai închişi în ei, nu pot dormi, nu au poftă de mâncare. Iată ce să faci:

  • Cultivă-i stima de sine. Spune-i că el e copil isteţ, dar că trebuie să se concentreze mai bine şi să înveţe mai mult. În fiecare zi, el trebuie să-şi repete: „vreau, pot, ştiu”.
  • Încurajează-l. Spune-i că  nu e sfârşitul lumii, că e doar un examen şi nimeni n-a murit din asta. Dacă îl vezi trist şi nu reuşeşti să-l scoţi din această stare, îl poţi duce la psiholog.
  • Când se va reapuca de învăţat, pune-l să rezolve mai întâi exerciţiile uşoare, ca să capete curaj în forţele proprii. Dacă va aborda de la început noţiuni prea grele, se va speria şi va abandona „misiunea”.

Rezultate Evaluare națională 2015

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tatarusanu CAPTURA TV jpg
image
image
image
image
image
image
Amza Pellea jpg
turnul eiffel shutterstock 1391056664 jpg
rsz delta dunarii jpg
autobuz stb 336 foto shutterstock
ASPA Arena 26 0 jpg
Kate Middleton jpg
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
galionul San Jose, captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net