Naşterea Maicii Domnului 2015: tradiţii pentru spor şi sănătate

Ultima actualizare:

    Naşterea Maicii Domnului - icoană ortodoxăFoto: preasfantafecioaramaria.wordpress.com
Naşterea Maicii Domnului - icoană ortodoxăFoto: preasfantafecioaramaria.wordpress.com

Naşterea Maicii Domnului 2015. La 8 septembrie, Biserica Ortodoxă celebrează primul dintre cele patru praznice închinate Maicii Domnului. Totodată, anul nou bisericesc debutează cu această sărbătoare care o venerează pe Fecioara Maria.

De sute şi sute de ani, în jurul acestei sărbători s-a împletit o salbă de tradiţii care s-au transmis din generaţie în generaţie, iar strămoşii noştri le-au respectat convinşi fiind că vor fi mai sănătoşi, iar în gospodăriile lor se va aduna belşugul.

Naşterea Maicii Domnul 2015: De azi, se deschide sezonul nunţilor şi botezurilor

Potrivit tradiţiei populare, de azi sezonul nunţilor şi botezurilor a aluat startul. Până în Postul Crăciunului, la aceste petreceri legate de evenimentele din viaţa de familie, în toate comunităţile locale răsună urările tradiţionale: "Să vă trăiască!" şi "Casă de Piatră!"

Naşterea Maicii Domnului 2015: Se duc ofrande la biserică, pentru binele familiei

În ziua praznicului, creştinii duc la biserică, pentru a fi sfinţite:  pâine, fructe şi lumânări. După slujba de sfinţire, aceste ofrande se împart copiilor şi săracilor, pentru ca în familia respectivă să fie spor, armonie şi sănătate.

Naşterea Maicii Domnului 2015: Acum se cinstesc „Zilele sacre”prin rugăciune

În dimineaţa sărbătorii, se aprinde o candelă lângă icoana Maicii Domnului. Membrii familiei se roagă Maicii Domnului să le dăruiască sănătate şi să le binecuvânteze căminul cu roadele recoltei din acest an. 

În tradiţia populară intervalul 7-9 septembrie este cunoscut sub denumirea de „zilele sacre” sau „cercurile Sfintei Mării”. De aceea, femeile care vor să nască uşor este bine să se roage.

Fecioarei Maria şi Drepţilor părinţi Ioachim şi Ana,  prăznuiţi în ziua de 9 septembrie, pentru „dezlegare uşoară a pântecului”.La fiecare praznic, aceste zile sacre trebuie cinstite prin rugăciune, însoţite de  fapte bune: acum se împart ofrande săracilor : struguri, nuci şi pâine preparată în casă. Gospodarii împlinesc această tradiţie pentru ca în familiile lor să se adune sporul până la recolta viitoare, iar membrii familiei să fie sănătoşi.

De asemenea, pentru a alunga ghinionul şi boala, chiar din ajunul sărbătorii, gospodinele nu trebuie să aprindă focul în vatră în următoarele două zile.

Naşterea Maicii Domnului 2015: Pentru vindecare de boli se respectă tradiţia „Cozonacul Maicii Domnului”

Mai ales în Sudul ţării, se păstrează o veche tradiţie cunoscută sub numele de „ Cozonacul Maicii Domnului”. În ajunul sărbătorii,  persoanele bolnave trebuie să prepare un cozonac cu multe arome şi stafide. După ce cozonacul s-a rumenit, bolnavul trebuie să împlinească un ritual: rupe cozonacul în două bucăţi: o parte o aruncă în curtea casei, iar cealaltă o mănâncă el. Totodată, bolnavul  rosteşte un jurământ sever: „Atâta vreme cât voi trăi, nu voi mai gusta carne de capră. Pentru boală un cozonac, pentru mine vindecare şi sănătate! Ritualul se continuă prin degustarea unui pahar de vin roşu. Dintr-o cană de lut, plină cu vin, bolnavul toarnă un pahar cu vin pe pământ, iar cantitatea rămasă o bea treptat, rostind în gând o rugăciune pentru sănătate. Tradiţia spune că suferinzii se vindecă, dacă îşi respectă jurământul.

Naşterea Maicii Domnului 2015: Un ritual pentru protecţia copiilor

Transmisă din moşi-strămoşi, în lumea satelor mai ales, se împlineşte cu sfinţenie un ritual: în ziua praznicului de Sântămărie Mică,  mamele nu lasă pe foc o oală cu mâncare. Se crede că, respectând acest obicei, mamele îşi apără copiii de accidente casnice, de tot felul de nenorociri, de arsuri şi de răceli.

Naşterea Maicii Domnului 2015: Calendarul popular anunţă sfârşitul verii

În calendarul popular, praznicul Naşterii Maicii Domnului reprezintă pragul dintre două anotimpuri; acum se sfârşeşte vara şi toamna îşi anunţă prezenţa: Rândunelele pleacă spre ţări mai calde, în timp ce şerpii şi gândacii se ascund în pământ, speriaţi de schimbarea vremii, care se răceşte.

Naşterea Maicii Domnului 2015: Se evaluează recolta şi încep pregătirile pentru lucrările agricole

Din ziua praznicului, în mediul rural, gospodarii se pregătesc pentru lucrările de toamnă şi pentru culesul legumelor. În fiecare gospodărie se evaluează recolta obţinută în acest an şi se culeg ultimele plante şi fructe de leac.    

Praznicului de astăzi i se mai atribuie un alt obicei agrar: jupuirea cojii de pe trunchiul ulmilor. Aceste fibre sunt păstrate pentru legarea viţei de vie, în primăvară.

Naşterea Maicii Domnului 2015: În ziua praznicului se împlineşte ritualul numit „bătutul” nucilor

Gospodarii preţuiesc foarte mult recolta nucilor. Pentru ca aceşti pomi fructiferi să rodească şi în anul viitor, gospodarii  „ bat nucii”; în acest fel, nucile cad din pom şi sunt culese cu uşurinţă. Tradiţia spune că familiile care respectă ritunt „Bătutul nucilor”  vor avea, cu siguranţă, şi în anul viitor, o recoltă de nuci bogată.

A doua zi, după praznicul Naşterii Maicii Domnului, începe semănatul cerealelor: grâu, secară şi orz. Potrivit unei tradiţii locale, respectate de sute de ani, în orice localitate în care lucrările agricole încep a doua zi după praznicul Naşterii Maicii Domnului, vor fi recolte bogate şi sporul se va aduna în casele tuturor gospodarilor.

Naşterea Maicii Domnului 2015 : Credincioşii merg în pelerinaje 

În ziua praznicului, mulţi credincioşi merg în pelerinaje la  mănăstiri care găzduiesc icoane făcătoare de minuni. Printre aceste lăcaşi de cult, venerate de pelerini, se numără şi Mănăstirea Dălhăuţi din judeţul Vrancea. Sfântul lăcaş adăposteşte o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cunoscută sub numele de Maica DomnuluiAnufiana , iar tradiţia spune că a fost pictată  chiar de Apostolul Luca.

Naşterea Maicii Domnului 2015: Tradiţie care alungă ghinionul

Potrivit tradiţiei, pentru a alunga ghinionul şi boala, din ajunul sărbătorii, gospodinele nu trebuie să aprindă focul în vatră în următoarele două zile. De asemenea,  pentru a ţine departe de casă orice rău, în ziua praznicului nu se fac treburi gospodăreşti. 

Naşterea maicii Domnului 2015: Bărbaţii pun la păstrare pălăriile

În această zi, bărbaţii din mediul rural mai ales, pun la păstrare pălăriile până la praznicul Sfântului Gheorghe, în primăvara anului viitor, iar în locul pălăriei ei vor purta căciuli.         

Naşterea Maicii Domnului 2015: Binecuvântarea roadelor

În ziua praznicului este bine ca fiecare gospodină să sfinţească la biserică fructe de toamnă şi bucate tradiţionale. După slujbă, o parte dintre ofrandele sfinţite se împart în biserică  săracilor, iar restul bunătăţilor se consumă în familie, pentru ca armonia şi sporul să nu părăsească acel cămin.

Naşterea Maicii Domnului 2015: Se împart struguri de sufletul morţilor

În fiecare an l la acet praznic, gospodinele sfinţesc la biserică struguri şi prune pe care le împart săracilor, să fie “de sufletul morţilor”, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei, pe lumea cealaltă, bunătăţi din noua recoltă.

Naşterea Maicii Domnului 2015 : Slujbe în biserici de hram 

În Bucureşti există mai multe biserici care poartă hramul Naşterii Maicii Domnului, unde credincioşii se pot ruga la icoane făcătoare de minuni ale Precistei:

Bisericva Foişor; strada Foişorului nr 119, sectorul 3

Biserica Scaune, strada Scaune  nr. 2, sectorul 3

Biserica Teiul Doamnei, strada Petricani nr. 3, sectorul 2

Biserica Zlătari, Calea Victoriei nr. 12 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Politie Thailanda FOTO Shutterstock jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
statie metrou jpg 2 jpg
555 (9) jpg
marea unire png
bord masina jpg
Job jpg
vas toaleta jpg
femeie la volan   soferita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net