Misiunea de creștinare a Apostolului Andrei

Ultima actualizare:

    Sfântul Apostol Andrei, patronul spiritual al românilorSursa foto:Click
Sfântul Apostol Andrei, patronul spiritual al românilorSursa foto:Click

Sfântul Apostol Andrei, sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, Întâiul chemat la apostolat este patronul spiritual al românilor, unul dintre cei 12 ucenici ai lui Iisus. El a propovăduit creștinismul pe țărmul Mării Negre, la Pontul Euxin, pe meleagurile natale ale strămoșilor noștri geto-dacilor.

Istoricul sărbătorii

Sfântul Andrei s-a născut în localitatea Betsaida, așezată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Din Sinaxar aflăm că Sfântul Apostol Andrei era fratele lui Simon Petru și amândoi au fost pescari, ca și tatăl lor Iona.

Sfântul Andrei a devenit ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul

Chiar din copilărie, Sfântul Andrei a fost iniţiat în pescuit, dar fiind crescut în apropiere de sinagogă, el a învățat să scrie şi să citească Legea şi cărţile profeţilor. Pentru că era înclinat spre rugăciune și meditație, dorind să înțeleagă tainele lui Dumnezeu, Andrei s-a apropiat de Sfântul Ioan Botezătorul în pustia Iordanului. Deși era foarte tânăr, pescarul Andrei a devenit  ucenicul Sfântului Ioan.  În timpul acestei ucenicii, Sfântul Andrei a asistat la botezul Mântuitorului, dar și la alegerea celorlalţi apostoli ai lui Iisus.

Chemarea lui Andrei la Apostolat relatată de Evanghelistul Matei

 Despre Chemarea lui Andrei la Apostolat relatează Sfântul Apostol și Evanghelist Matei : ” Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii  a văzut doi frați, pe Simeon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari și le-a zis: ”Veniți după mine  și vă voi face pescari de oameni!” Din acel  moment, cei doi fraţi, pescari de meserie, au urmat chemarea lui Iisus și au  propovăduit împreună Evanghelia în Sciţia, pe teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră şi dincolo de Prut. Informația că Sfântul Andrei a predicat  pe teritoriul locuit de sciți a fost preluată din Istoria bisericească a episcopului Eusebiu din Cezareea Palestinei.

Andrei L-a însoțit pe Mântuitor și a fost martor la minunile sale

Andrei a fost trimis de Iisus alături de ceilalți ucenici să propovăduiască Evanghelia . Andrei L-a însoțit și pe Iisus în Țara Sfântă, a fost martor la minunile pe care Acesta Le-a  săvârșit, a ascultat cuvintele Sale de învățătură, dar și parabolele pe care El le-a rostit în fața  mulțimilor. Andrei a fost alături de Iisus la Cina cea de Taină, a suferit alături de ceilalți apostoli, atunci când Domnul a fost prins, judecat, schingiuit și răstignit pe cruce.

Sfântul Andrei a fost martor la Învierea lui Iisus

Alături de ceilalți ucenici, Andrei s-a bucurat  când a aflat de minunea Învierii din morți a lui Iisus, când L-a văzut pe Hrisitos cel înviat în prima zi. Andrei a fost martor și când Hristos s-a arătat în Galileea, când ucenicii au primit porunca să predice  Evanghelia  la toate neamurile (Matei 28, 19).        

Andrei a predicat Evanghelia în misiunea sa de creștinare  

După Pogorârea Duhului Sfânt, Apostolul Andrei a predicat Evanghelia lui Iisus în misiunea sa de creştinare în Georgia, în Armenia, în sudul Basarabiei şi a ajuns în Dobrogea de azi, fiind singurul apostol al Domnului Hristos care a converit la creştinism  populaţia geto-daco-romanilor din cetăţile acestui ţinut. În Dobrogea, Apostolul Andrei a propovăduit mai bine de 20 de ani.

Sfântul Andrei a converit-o pe Maximilia la creștinism

 De la  urcarea lui Decebal pe tronul Daciei, raporturile cu Roma s-au înrăutăţit. Cu toate acestea, Sfântul Andrei a hirotonit, în continuare, episcopi şi preoţi în Dobrogea, iar peştera unde acesta a trăit (în comuna Ion Corvin din judeţul Constanţa) a fost primul lăcaş de cult din ţara noastră şi poarta de intrare a creştinismului. Apostolul şi-a continuat misiunea de creştinare în Bulgaria, în Macedonia şi în Grecia, iar în oraşul Patras el şi-a continuat misiunea mai bine de doi ani. În tot acest timp, Sfântul Andrei a reuşit s-o convertească la creştinism chiar pe Maximilia, sora lui Egheat, cel mai puternic persecutor al creştinilor din acele timpuri.

Acest afront trebuia pedepsit

Pentru populaţia care se închina în faţa idolilor, convertirea Maximiliei a fost un neaşteptat afront, care trebuia pedepsit. Atunci, Sfântul Andrei a fost biciuit şi pironit pe o cruce în forma literei X pe care o purta cu sine. Sfântul Andrei a sfârşit muceniceşte în ziua de 30 noiembrie în anul 87, iar potrivit altor surse, în anul 97, la vârsta de 90 de ani.  

„Sfântul Apostol Andrei este cel dintâi chemat şi ales Apostol al lui Iisus Hristos. Prin loialitatea şi credinţa  lui, s-a dovedit şi un mare propovăduitor al credinţei creştine primită de la Iisus Hristos, propovăduire ce s-a extins până în părţile Tomisului ( Constanţei de azi). Prin urmare, poporul român a primit sămânţa cea bună a credinţei dumnezeieşti de la Sfântul Apostol Andrei, trăitor  şi propovăduitor din timpul Mântuitorului Iisus Hristos. Lucrul acesta poate fi dovedit prin Peştera Sfântul Andrei şi simbolurile legate de credinţa creştină, descoperite din acel timp, când Sfântul Apostol Andrei şi-a desfăşurat activitatea misionară. El este ocrotitorul  României pentru că are acest merit incontestabil de propovăduitor al Evangheliei lui Iisus Hristos în părţile Dunării de Jos şi ale Tomisului, odată cu formarea limbii române şi formării poporului nostru român”,  precizează părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti (B-dul Nicolae Titulescu).

image
image
image
image
image
image
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net