Mesajul pe care ţi-l transmit medicii azi, de Ziua Mondială a Somnului

Ultima actualizare:

    Tu cum sărbătoreşti în acest moment "ziua mondiala a somnului"?
Tu cum sărbătoreşti în acest moment "ziua mondiala a somnului"?

Azi, 17 martie, este Ziua Mondială a Somnului. Te simţi adormit, obosit? Nu e motiv de „sărbătoare”. Medicii atrag atenţia tuturor somnoroşilor că tulburările de somn au consecinţe grave asupra sănătăţii, chiar vieţii.

Tulburările de somn constituie o epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții a 45% din populația planetei. Somnul este esențial pentru sănătate, fiind indispensabil pentru funcționarea organismului la maximă capacitate fizică și mentală. Printre consecințele pe termen scurt ale unui somn deficitar se numără dificultățile de învățare și concentrare. Pe termen lung, lipsa somnului este asociată cu probleme precum obezitatea, diabetul și slăbirea sistemului imunitar. De asemenea, cercetările indică o legătură între insomnie și afecțiuni psihice precum depresia sau anxietatea.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Somnului, Secțiunea de Somnologie și Ventilație Noninvazivă a Societății Române de Pneumologie inițiază și o campanie de informare adresată șoferilor, cu scopul de a atrage atenția asupra cauzelor și consecințelor somnolenței la volan, aceasta fiind asociată cu aproximativ 20% din totalul accidentelor rutiere.

Dacă o persoană nu a dormit 20-25 de ore, prezintă o stare de vigilență (mișcări, capacite de reacție) similară cu a unei persoane care are o alcoolemie de 10%. Din acest motiv este foarte important ca toți șoferii să fie conștienți de riscurile pe care le implică somnolența la volan. Le recomandăm să plece la drum după o noapte de odihnă corespunzătoare, iar dacă prezintă orice afecțiune care tulbură somnul, le recomandăm să nu o neglijeze, ci să o trateze corespunzător”, a precizat Asist. Univ. Dr. Oana Deleanu, Președintele Secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a Societății Române de Pneumologie.

"Toți șoferii cunosc foarte bine ce înseamnă somnolența la volan, când închid ochii câteva secunde, iar clipitul devine greoi, dar nu conștientizează faptul că oboseala acționează precum alcoolul: limitează considerabil viteza de reacție, vizibilitatea și slăbește capacitatea de concentrare. Stimați șoferi, dacă atunci când conduceți, clipiți și căscați des, sunteți iritabili și obosiți sau visați cu ochii deschiși, trebuie să trageți pe dreapta!”, vă îndeamnă Titi Aur.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net