"Medicamentul care mă ţine în viaţă costă 3.000 de euro"

Ultima actualizare:

    Adriana lucrează într-o bancă din BucureştiFoto: Arhiva Personală
Adriana lucrează într-o bancă din BucureştiFoto: Arhiva Personală

Are 34 de ani şi suferă de o formă rară de cancer. O boală pe care Adriana Covaciu n-o poate ţine în frâu decât cu un medicament care costă lunar 3.000 de euro. E fericită că tratamentul ei a fost inclus pe lista de compensate şi, astfel, va putea beneficia de el.

În urmă cu zece ani, viaţa Adrianei s-a schimbat complet. Iubitul ei a murit într-un accident de maşină, iar, la scurt timp, în mai 2004, a descoperit că suferă de leucemie mieloidă cronică (n.r. cancer al sângelui), o boală care afectează 5 din 10.000 de persoane. “Oboseam repede şi mă durea coloana”, povesteşte tânăra, de meserie economist. A început un tratament la Institutul Fundeni, însă, în 2009, boala a recidivat.

“Medicul a decis să mă includă într-un program derulat de o companie farmaceutică. Am început, astfel, un tratament de ultimă oră, care, dacă n-ar fi fost asigurat de firma respectivă, m-ar fi costat 3.000 de euro pe lună, bani pe care nu i-aş fi avut şi, în acest moment, n-aş mai fi existat”, mărturiseşte Adriana.

La începutul lunii iulie, Ministerul Sănătăţii a inclus pe lista medicamentelor compensate şi gratuite 17 molecule noi, necesare persoanelor cu boli rare, printre care şi medicamentul luat de Adriana.

“Aşteptam de mulţi ani acest lucru. Medicul mi-a făcut deja dosarul şi l-a trimis la Casa de Asigurări de Sănătate pentru aprobare. Cu medicamentul respectiv duc o viaţă normală: pot să muncesc şi să mă bucur de viaţă”, a încheiat Adriana.

Picturile ei, la Spitalul Fundeni

Pictura este pasiunea ei
Pictura este pasiunea ei

După ce a aflat că suferă de cancer, Adriana şi-a schimbat viaţa. “Am început să mănânc sănătos, să fiu echilibrată şi m-am reapucat de pictat”, ne-a spus tânăra. Două dintre tablourile ei sunt expuse în secţia Hematologie de la Institutul Fundeni, acolo unde a fost internată. “Medicilor le-au plăcut picturile mele şi le-am făcut cadou”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Flacara olimpica Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net