Imagini de basm: Marea Neagră a devenit turcoaz

Ultima actualizare:

    Spectacolul culorilor,  oferit ieri de Marea NeagrăFoto: Dan Cristian Mihăilescu
Spectacolul culorilor, oferit ieri de Marea NeagrăFoto: Dan Cristian Mihăilescu

Sunt oameni norocoşi care descoperă imagini ce te poartă pe aripile imaginaţiei spre lumi necunoscute. Unul dintre ei este şi Dan Cristian Mihăilescu, artistul care a făcut din fotografierea Mării Negre o pasiune. El a postat ieri, pe pagina sa de Facebook, imagini superbe cu spectacolul oferit de marea care s-a colorat în turcoaz.

Potrivit adevărul.ro, explicaţiile specialiştilor sunt simple. În funcţie de cantitatea de sedimente pe care le varsă Dunărea în mare, de substratul mării, de microalgele ce trăiesc şi se dezvoltă în apa mării, de felul în care razele soarelui se oglindesc pe luciul apei apar aceste culori care continuă să uimească.

În 1973, specialiştii de la Institutul de Meteorologie şi Hidrologie publicau monografia hidrologică a Mării Negre în zona litoralului românesc şi au furnizat primele explicaţii ştiinţifice. În nord-vest, datorită aportului râurilor, Marea Neagră are culoarea albastru-verzui; în centru şi în est are culoarea verde-albastru, cu o transparenţă de 5-12 metri. La gurile râurilor, marea este galben-verzuie, cu o transparenţă de 1-3 metri.

În largul îndepărtat, acolo unde există o apă limpede cu transparenţe mai mari de 13 metri, culoarea trece de la albastru deschis spre albastru. În est, transparenţa apei mării ajunge până la 28 metri.

image
image
image
image
image
image
image 2020 10 8 24339294 0 carte identitate jpg
naufragiu grecia jpg
bani euro pixabay jpg
Canicula in Romania FOTO Profimedia jpg
Waldspirale darmstadt jpg
scortisoara jpeg
chili pepper 1783761 1280 jpg
athenee palace jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net