FOTO Coşmarul francului elveţian a scos mii de oameni în stradă. “Nu mai plătim ratele! Murim de foame”

Ultima actualizare:
Protestatarii au venit pregătiţi cu pancarte sugestive
Protestatarii au venit pregătiţi cu pancarte sugestive

Trişti, cu ochii-n lacrimi şi cu copiii după ei, aceştia şi-au strigat în gura mare necazul. “Nu mai plătim ratele! Murim de foame”, se auzeau cu toţii la unison. Peste noapte creditele lor s-au dublat.

În 2007-2008 a fost raiul creditelor. Cei mai mulţi români trăiau bine, aveau o slujbă plătită cum se cuvine, astfel că s-au înhămat să-şi cumpere locuinţe din împrumuturi bancare. Francul era pe atunci o monedă stabilă, cu un curs mic. Astfel că 75.000 de oameni au pariat pe ea.

Protestatarii au venit pregătiţi cu pancarte sugestive
Protestatarii au venit pregătiţi cu pancarte sugestive

Acum, însă, sunt datori vânduţi. Disperaţi că nu mai pot duce povara datoriilor uriaşe şi că în curând băncile îi vor lăsa în stradă, aceştia au ieşit, ieri, să protesteze. La ora 12.00, Piaţa Constituţiei din Capitală era plină. În jur de 3.000 de datornici, veniţi din toate colţurile ţării, strigau: “Jos cămătarii”, “Nu plătim rata”, “BNR nu uita, asta este vina ta”, “Jos Isărescu”.

Constantin Chiriac, 43 de ani, din Galaţi: "În 2007 plăteam o rată de 490 de lei, acum a ajuns la 1.800 de lei. Sunt disperat"
Constantin Chiriac, 43 de ani, din Galaţi: "În 2007 plăteam o rată de 490 de lei, acum a ajuns la 1.800 de lei. Sunt disperat"

Printre ei s-au aflat Adriana şi Bogdan. Un cuplu de tineri căsătoriţi, din Capitală, pe care francul i-a adus în pragul sărăciei. Au doi copii, el este şomer şi se zbat să supravieţuiască dintr-un venit de 2.000 de lei pe lună. Imposibil! În condiţiile în care rata la bancă este de 3.000 de lei.

“În 2008 am luat un credit ipotecar de 115.000 de franci. Cursul era atunci de 1,9 lei, rata era accesibilă, dar acum nu o mai putem plăti. Murim de foame! Trăim din mila prietenilor şi a părinţilor”, ne-a spus Bogdan Rusu, fost subofiţer SPP. Aceeaşi poveste tristă o puteai citi pe buzele tuturor protestatarilor, care au spus că nu au venit să se plângă, ci să-şi spună durerea. Ei vor acum ca statul să-i ajute şi cer conversia în lei a creditelor.


    Protestatarii au venit pregătiţi cu pancarte sugestiveFoto: Dorin Constanda
Protestatarii au venit pregătiţi cu pancarte sugestiveFoto: Dorin Constanda

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu doreşte să intervină în piaţă de teamă ca băncile să nu dea faliment, deşi alte state, precum Croaţia, au ajutat populaţia şi au îngheţat cursul.

Deşi afară ploua şi bătea vântul, oamenii  au scandat în Piaţa Constituţiei timp de patru ore
Deşi afară ploua şi bătea vântul, oamenii au scandat în Piaţa Constituţiei timp de patru ore

Francul elveţian a crescut într-o zi cât alte monede în ani de zile. De la 3,8 lei, cât valora în 14 ianuarie, francul a sărit, în 15 ianuarie, la 4,3 lei, iar vineri, pe 23 ianuarie, depăşise deja euro. La cursul BNR acesta este cotat acum cu 4,5 lei, în timp ce moneda euro este 4,4 lei. Un atentat la buzunarele celor care au credite în moneda elveţiană.

Peste 15.000 de români care au credite în franci au trimis, săptămâna trecută, Guvernului şi Camerei Deputaţilor un document în care au trecut revendicările pe care le au. Ei cer:

  • Posibilitatea consumatorilor cu credite în franci, euro şi dolari să poată opta pentru conversia în lei a creditelor, la cursul de la data semnării contractului, plus o diferenţă de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fără garanţie);
  • Înterzicerea solicitării şi aplicării oricăror altor comisioane, costuri şi garanţii suplimentare în procesul de conversie a creditelor;
  • Interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în noua monedă de creditare.

Aurelian Temişan (42 de ani) şi Monica Davidescu (42 de ani) se numără printre românii împovăraţi de creditele bancare, după ce au luat şi ei un împrumut în franci elveţieni. Şi asta pentru că şi-au dorit foarte mult să se mute din apartamentul cu două camere într-o casă spaţioasă. La şase ani de la împrumut, s-au trezit că au de plătit dublu la bancă şi sunt nevoiţi să-şi vândă şi casa mult visată. Creditul se întinde pe 37 de ani, dar în condiţiile date, ei cred că nu reuşesc să-l achite nici în următorii 200 de ani. Click! a scris în 18 ianuarie despre povestea lor şi despre faptul că s-au aliat cu mai mulţi creditori şi au dat banca în judecată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net