FOTO Aici şi-au găsit sfârşitul cei patru salvatori! Interiorul elicopterului SMURD prăbuşit în Lacul Siutghiol

Ultima actualizare:
Elicopterul a decolat la  ora 16.07, iar la 16.11 a fost  anunţată prăbuşirea
Elicopterul a decolat la ora 16.07, iar la 16.11 a fost anunţată prăbuşirea

„Păsările roşii” ale SMURD-ului sunt ţinute la sol, de când unul dintre elicoptere s-a prăbuşit în lacul Siutghiol din Constanţa. Ne obişnuisem să le vedem mereu pe cer şi să ne uităm cu admiraţie spre ele. Din păcate, luni, aparatul prăbuşit s-a transformat în sicriu pentru patru oameni nevinovaţi.

Plecaseră în misiune de la Tulcea către Constanţa. Îşi duseseră pacientul în siguranţă la spital, apoi alimentaseră elicopterul şi plecaseră spre Tuzla, la hangarul SMURD.

La 16.45 este recuperat  din apă medicul  Laura Vizireanu
La 16.45 este recuperat din apă medicul Laura Vizireanu

La manşa din dreapta se afla pilotul Petre Cătuneanu, alături, copilotul Claudiu Crăcănel. Pe scaunul din spatele pilotului era aşezată asistenta Gabriela Harton, iar pe cel din spatele copilotului, medicul Laura Vizireanu.

Epava a fost scoasă  din lac după 24 de ore  de la producerea tragediei
Epava a fost scoasă din lac după 24 de ore de la producerea tragediei

Erau mulţumiţi că îşi încheiaseră misiunea cu bine. Deasupra lacului Siutghiol, din nordul staţiunii Mamaia, aparatul de zbor şi-a pierdut direcţia şi  s-a prăbuşit. Au urmat câteva clipe de linişte apăsătoare, apoi s-a auzit un glas strigând după ajutor. Era pilotul, care, cu ultimele puteri, le spunea celor de pe mal că nu mai rezistă. Apoi, din nou, linişte. Până să ajungă la ei salvatorii, rănile foarte grave şi apa aproape îngheţată a lacului le-au luat şi ultimul suflu.


    Familia lui Petre  Cătuneanu nu s-a  desprins de sicriu
Familia lui Petre Cătuneanu nu s-a desprins de sicriu

Primele concluzii ale medicilor legişti, făcute publice ieri, arată că asistenta Gabriela Harton şi pilotul Petre Cătuneanu au murit înecaţi. De altfel, ea a fost găsită legată cu centura de scaunul pe care era aşezată. La rândul lor, medicul Laura Vizireanu şi copilotul Claudiu Crăcănel au decedat din cauza rănilor multiple. Medicul avea fracturi deschise la picioare, dar şi coaste rupte, care i-ar fi perforat plămânii. Copilotul avea fracturi la coloana cervicală, probabil acesta fiind şi motivul pentru care el a fost găsit în carlinga elicopterului, legat cu centura de siguranţă de scaun.

Prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi
Prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi

Au lăsat în urma lor o durere imensă şi patru copii orfani, care nu înţeleg de ce părinţii lor, salvatorii celorlalţi, nu au putut fi salvaţi. Astăzi, îşi iau rămas-bun de la ei, înmormântându-i în pământul natal: Petre Cătuneanu, la Buzău, Claudiu Crăcănel, la Mioveni (Argeş), Laura Vizireanu, la Brăila, iar Gabriela Harton, la Constanţa.

50.000 €, viaţa fiecărei victime şi 5,5 milioane € elicopterul

Colegii şi-au luat  rămas-bun de la  Laura Vizireanu
Colegii şi-au luat rămas-bun de la Laura Vizireanu

Moştenitorii pilotului, copilotului, medicului şi asistentei vor primi pentru fiecare în parte câte 50.000 de euro, iar Inspectoratul General de Aviaţie al MAI va încasa 5,42 milioane de euro în urma pierderii aeronavei, potrivit  Omniasig. Elicopterul prăbuşit este asigurat de Omniasig Vienna Insurance Group (VIG) printr-o poliţă de aviaţie pentru riscurile CASCO, răspundere civilă faţă de terţi şi accidente persoane.

Filmul căutărilor pe Lacul Siutghiol

Luni, la ora 16.11, la serviciul 112 a fost anunţat accidentul aviatic, potrivit Ministerului Afacerilor Interne. Au urmat 12 ore de căutări în apele lacului. Prima victimă adusă la mal a fost medicul Laura Vizireanu, la ora 16.45. Era în stop cardio-respirator. Medicii au resuscitat-o 45 de minute până a avut din nou puls. A fost dusă la spital, unde după câteva ore a decedat. La 21.18, este găsit trupul copilotului, imobilizat în scaun, la 4 metri adâncime. La 23.50, e găsit şi Petre Cătuneanu, la aproximativ 10 metri de carlingă. Ultima găsită, la ora 3.30, a fost Laura Harton, prinsă cu centura de scaun.

Guvernul cere control la ISU

Tatăl Gabrielei  Harton îi priveşte cu  durere fotografia
Tatăl Gabrielei Harton îi priveşte cu durere fotografia

Bucureşti. Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, că Guvernul va solicita un audit extern la Departamentul de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă, potrivit Mediafax. Şi asta, din cauză că procedurile şi persoanele cu atribuţii din instituţie, pentru care au fost asigurate fonduri, trebuie să fie mai bine pregătite. El a precizat că a primit de la MAI primele concluzii ale accidentului.

Prefectul judeţului Constanţa, demis

Bucureşti. Prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, a fost eliberat din funcţie, ca urmare a problemelor la intervenţia care a avut loc după prăbuşirea elicopterului SMURD, transmite Mediafax. Decizia a fost luată la propunerea ministrului afacerilor interne, Gabriel Oprea, în şedinţa de Guvern. Marţi, Oprea a decis demiterea şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Viorel Jianu.

Familia lui Petre  Cătuneanu nu s-a  desprins de sicriu
Familia lui Petre Cătuneanu nu s-a desprins de sicriu

Dosar penal pentru ucidere din culpă

Constanţa. Procurorii militari au deschis dosar in rem pentru ucidere din culpă pentru accidentul aviatic. Procurorii investighează cauzele producerii accidentului, iar ancheta vizează, deocamdată, doar faptele, nu şi persoanele. Anchetatorii au şi alte indicii care îi determină să facă cercetări şi verifică, totodată, dacă s-a respectat securitatea în muncă.

Pe sicriul lui Claudiu  Crăcănel a fost  aşternut drapelul
Pe sicriul lui Claudiu Crăcănel a fost aşternut drapelul
image
image
image
image
image
image
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net