Ei primesc salarii mai mari de la 1 decembrie

Ultima actualizare:

    Circa un milion de bugetari au, din această lună, lefuri majorate cu 10-25%
Circa un milion de bugetari au, din această lună, lefuri majorate cu 10-25%

71 - 300 lei în plus la salariu pentru circa un milion de bugetari. De la 1 decembrie, sistemul de învăţământ va primi în plus 15%, cei din sănătate 25%, iar restul de angajaţi din instituţiile de stat – 10%.

Aşteptau de mult timp o majorare de salariu. A fost o avalanşă de cereri din partea sindicatelor, după ce a fost anunţată o creştere de 25% pentru angajaţii din sănătate şi de 15% pentru învăţământ. În cele din urmă, de ieri, au crescut lefurile pentru toţi angajaţii din instituţiile de stat, dar diferenţiat. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 24 noiembrie legea salarizării angajaţilor din sistemul de stat, prin care salariile vor creşte cu 10%, de la 1 decembrie, pentru bugetari.

Câţi bani se iau în plus

Pentru cei mai mulţi bugetari creşterile vor fi între 71 şi 293 de lei. De pildă, un debutant are cel mai mic salariu pe economie: 1.050 lei brut, 777 lei “în mână”. După majorare, va avea salariu 1.115 lei brut şi 848 lei “în mână”. Pentru ei, va fi cea mai mică majorare, de doar 71 de lei. Însă, cei care au salariul mediu pe economie, de 2.415 lei brut şi 1.966 lei net, vor simţi o creştere importantă, de 293 de lei net.

Diferit pentru educaţie şi sănătate

Personalul din învăţământ va beneficia de o majorare de 15%, în urma negocierilor dintre sindicate şi Guvern. Primele salarii crescute vor fi luate ”în mână”, între 4 şi 13 ianuarie, pentru luna decembrie.Asistenţii sociali şi angajaţii din sănătate vor beneficia de o creştere de 25%. În acelaşi timp, lefurile tuturor celorlalţi bugetari care nu au beneficiat anterior de alte majorări vor creşte cu 10%.Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că, în cazul în care deficitul bugetar nu se va menţine în limita de 3% anul viitor, nu vor mai exista  alte măriri de salarii. „Pentru a păstra deficitul de 3%, va trebui să nu facem derapaje. Orice mărire se va aplica anul vii­tor va face deficitul să sară de cei 3%. Ce a fost făcut până acum, a fost făcut. Ar trebui să tragem linie”, a afirmat Gorghiu, într-un interviu la Digi 24.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net