Dr. Octavian Jurma: „Delta ne-a lovit ca un tsunami. Omicron ne va lovi ca un trăsnet”

Ultima actualizare:

    Sute de mii de români s-au infectat în valul 4, iar spitalele au fost pline până la refuzFoto: Inquam Photos
Sute de mii de români s-au infectat în valul 4, iar spitalele au fost pline până la refuzFoto: Inquam Photos

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma face o comparație între variantele Delta și Omicron, avertizând că ne așteaptă vremuri mult mai grele decât tot ce am trăit până acum.

„Dacă Delta avea nevoie de 1-2 minute la o distanță sub 2 metri ca să producă infectare, Omicron va avea nevoie de mai puțin de un minut. Dacă Delta, având un avantaj de 50% față de Alpha, a produs un asemenea dezastru în România, în valul 4, vă imaginați ce ravagii poate face Omicron, cu un avantaj de "doar" 100% față de Delta? Vă imaginați cum va arăta un val 5-Omicron în România, dacă va produce de două ori mai multe cazuri și de două ori mai repede decât Delta? Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Dacă i se confirmă infecțiozitatea, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet. Nu de nebuni au intrat în stare de alertă maximă țările guvernate de oameni cărora le pasă sănătatea și viața populației lor. Noi însă ne relaxăm în continuare, fără să ne vaccinăm”, a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.


    Dr. Octavian Jurma, medic și cercetător
Dr. Octavian Jurma, medic și cercetător

Situația din România ar putea fi mai sensibilă decât cea din Africa

Medicul susține că România nu se poate compara cu țările europene, unde procentul de vaccinare e mult mai mare. Noi avem un profil epidemiologic mai apropiat de Africa de Sud și chiar mai rău, având în vedere că populația noastră este mai îmbătrânită și că acum la noi e iarnă, stăm mai mult la interior, pe când acolo e vară. „Încă nu știm dacă Omicron este o veste proastă pentru toată Europa, dar este o veste mai proastă pentru România decât este pentru Africa de Sud”.

„Cine nu poartă mască, ori e criminal, ori e cretin”

La fel de categoric este și dr. Cristian Apetrei, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Pittsburgh, SUA. Spune că a fi optimist acum denotă iresponsabilitate și tot ce putem face este să purtăm mască. „O spun cu toată responsabilitatea: cine se mai opune în momentul ăsta purtării măștii ori este criminal, ori cretin iremediabil. Și dacă nu-i convine cuiva să mă dea în judecată!”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
ploaie jpg
ion luca caragiale captura video jpg
church 407846 1280 jpg
liturgy 5003278 1280 jpg
cel mai lung cuvânt din lume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net