Ne mândrim! Avem cea mai mare cruce din lume, pe Caraiman!

Ultima actualizare:

    Au fost necesari şase ani, până ce monumentul a fost recunoscut oficial
Au fost necesari şase ani, până ce monumentul a fost recunoscut oficial

Specialiştii Guinness  World Record au recunoscut oficial că monumentul istoric  din Bucegi este cea mai înaltă cruce din lume, ridicată la 2.291 de metri altitudine.

Cel care a muncit pentru această realizare este fiul unuia dintre muncitorii care au lucrat ca voluntari la ridicarea monumentului, în urmă cu 88 de ani.

Monumentul a fost construit în perioada 1926-1928 şi a fost închinată eroilor din Primul Război Mondial şi a fost construită din dorinţa reginei Maria.

Consiliul local din Buşteni vrea să restaureze complet crucea în acest an şi să o introducă în Circuitul Turistic Mondial, scrie antena3.ro.

Crucea eroilor are o înălţime de 39,5 metri şi include un soclu din ciment de opt metri, au aflat specialiştii Guinness World Record.

Este executat din profile de oţel, fiind montat pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 8 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

 Potrivit documentelor de la vremea respectivă, realizatorii structurii metalice au fost Direcţia de Poduri din cadrul Direcţiei Generale CFR şi secţiile L1 şi L5 Sinaia, proiectanţii -inginerii români Teofil Revici şi Alfred Pilder, iar dirigintele de şantier -Nicu Stănescu.

Proiectul ansamblului a fost realizat de arhitecţii Constantin Procopiu şi Georges Cristinel, iar monumentul a fost inaugurat şi sfinţit pe 14 septembrie 1928, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net